Ben jij innovatief? Zo toon je dit aan tijdens je sollicitatie.

Hoe innovatief ben jij? Bewijs het in je cv, sollicitatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek. Hoe je jouw innovativiteit kan aantonen? Lees het hier!

Vooral jonge, snelle bedrijven hebben behoefte een innovatieve mensen. Startups zijn namelijk opgericht om iets nieuws in de markt te zetten. Ook voor grote bedrijven is innovatie belangrijk, want deze moeten de concurrentie natuurlijk wel voorblijven. En dat kan alleen als je met het nieuwste van het nieuwste komt! Bij functies van Copywriters, Marketeers, Salesmanagers en Projectmanagers is innovativiteit een dikke pré. Uiteraard zijn er nog vele andere beroepen waarbij jouw innovatietalent van pas kan komen. Maar hoe bewijs je dat je innovatief en ondernemend bent in je cv, motivatie en sollicitatiegesprek?

Innovativiteit aantonen in je cv en motivatiebrief

Heb je een leuke vacature gevonden bij een bedrijf dat zich richt op de toekomst en nieuwe ontwikkelingen? Of staat er letterlijk in dat een van die functie-eisen is dat je innovatief moet zijn? Tijd om innovativiteit aan te tonen. De beste manier om je innovativiteit te bewijzen is door op te vallen met een originele sollicitatie! Laat daarnaast in je motivatiebrief doorschemeren dat je ervaring hebt met experimenteren en het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Kom met concrete voorbeelden van projecten en plannen. Dit kun je doen aan de hand van de STAR-methode. STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Hierbij beantwoord je de vragen: Wat speelde er? Wat waren je taken? Wat heb je gezegd of gedaan? Wat gebeurde er daarna? Gebruik alleen voorbeelden uit het recente verleden en houd je verhaal kort en krachtig.

Bewijs dat je innovatief bent tijdens het sollicitatiegesprek

Wil je ergens werken waar continue innovatie een van de belangrijkste waarden is? Laat dan zien dat je uit je comfort zone komt, dat je open staat voor nieuwe ideeën en dat je durft te veranderen. Tijdens het gesprek is het, net als in je motivatiebrief, belangrijk om met voorbeelden te komen. Bedenk van tevoren voorbeelden van situaties waarin je het initiatief hebt genomen om iets (nieuws) in gang te zetten. Probeer hiermee te laten zien dat jij ondernemend bent en resultaatgericht.

Bereid je voor op vragen over jouw innovativiteit

Als je (bewust) hebt gekozen om te solliciteren bij een innovatief bedrijf, is de kans groot dat je gesprekspartner vragen stelt op het gebied van innovatie. En als jij op je cv hebt staan dat je innovatief bent, is de kans natuurlijk ook groot dat je gesprekspartner hier meer over wil weten. Waarschijnlijk zal hij of zij vragen naar voorbeelden van een innovatie die het gevolg was van jouw initiatief. Bereid je hierop voor en zorg dat je kunt vertellen hoe je anderen ervan hebt overtuigd dat jouw innovatie goed was. Bedenk ook alvast antwoorden op vragen als: ‘Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en innovaties binnen je vakgebied?’, ‘Heb jij tijdens je carrière een creatieve oplossing bedacht in een situatie waarin de gebruikelijke oplossingen niet werkten? Hoe reageerden anderen daarop?’ of ‘Wat zie je voor ons bedrijf voor mogelijkheden aan nieuwe producten of diensten?’

Toon initiatief en stel vragen

Het sollicitatiegesprek is voor jou een geweldige kans om je te onderscheiden van anderen. Maar is het bedrijf wel klaar om een innovatief persoon in dienst te nemen? Om daarachter te komen, moet je zelf ook kritische vragen stellen. Probeer te achterhalen of je jouw toekomstige leidinggevende kunt vertrouwen. Zal deze persoon jou steunen wanneer een van jouw nieuwe ideeën verkeerd uitpakt? Hoe gaat het bedrijf om met medewerkers die fouten maken? Mag je experimenteren?

Gebruik je personal brand

Innovatieve mensen zijn meestal betrokken, bevlogen, energiek en creatief. Herken jij jezelf hierin? Laat jouw innovativiteit dan ook online zien! Het is belangrijk om jezelf als merk te presenteren aan anderen. Met andere woorden: zorg dat je een sterk personal brand ontwikkelt. Door interesses, skills en talent in al je uitingen te laten zien, kun je duidelijk maken wat je voor anderen kunt betekenen. Alles wat er online over je te vinden is moet overeenkomen met de informatie op je cv. Met succesvolle personal branding laat je een potentiële werkgever dus zien dat jij innovatief en ondernemend bent!

Meer sollicitatietips? Lees het hier!

Eerlijkheid is belangrijk; ook tijdens het sollicitatieproces. Uitdrukkingen als ‘eerlijk duurt het ... Yeah! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend! Na een hoop speurwerk op Google be... We gebruiken social media elke dag. De juiste baan vinden gebeurt ook steeds vaker via social media.... De meest do’s en don’ts voor een sollicitatiegesprek zijn algemeen bekend. Je komt op tijd, zet je ... Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Een lastige, maar veel gestelde vraag tijdens een sollici... Ben je jouw cv aan het maken en wil je jouw kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegespr...