Inzicht in crimineel gedrag als KYC Analist

Heb jij je ooit afgevraagd hoe iemand tot het besluit komt om zich te verdiepen in crimineel gedrag? KYC Analist annex Bruneller Joris startte zijn career journey aan de hand van openhartige gesprekken met mensen die zich langs de rafelrandjes van de samenleving bewogen. Die gesprekken, die gingen over geld, transport, opiaten… maar vooral over geld. Zwart geld met name, dat witgewassen moest worden. Inmiddels werkt Joris via Brunel Finance & Risk bij een bekende bank. Hoe hem dat bevalt, lees je hier.

Hoe wist je dat je de studie Criminologie wilde gaan volgen?

‘Toen ik de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening volgde, had ik nooit kunnen bedenken dat ik ooit als KYC Analist zou gaan werken. Vanuit de opleiding SPH stond ik een tijdje gedetineerden en ex-gedetineerden bij. De gesprekken met deze mensen wakkerden bij mij een interesse in de achtergrond van crimineel gedrag aan. Zelfs zodanig, dat ik besloot van opleiding te switchen. Een paar jaar later rondde ik mijn bachelor Criminologie af. Maar voordat ik aan mijn master begon wilde ik alvast wat praktijkervaring opdoen.’

Naar wat voor soort ervaring was je op zoek?

‘Belangrijker nog: waar doe je die ervaring op? Ik ben gewoon gaan googelen op termen als ‘regelgeving’, ‘vermogenscriminaliteit’, ‘CDD’ en ‘Customer Due Diligence’. Dan kom je vanzelf bij financiële instellingen uit, want banken beheren geld voor allerhande klanten. En als je erover nadenkt: ook een crimineel heeft een bankrekening nodig. Uiteraard streven banken ernaar om geen onderdeel te zijn van witwaspraktijken, en proberen ze klanten te weren die zich daar schuldig aan maken. Vanuit de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme’ hebben zij zelfs een inspanningsverplichting om hun klanten te kennen en hen voorwaarden voor te leggen voor hun relatie. Elke bank heeft daar een dedicated CDD-afdeling voor in het kader van Know Your Customer/KYC.’

Via Brunel kon ik als KYC Analist een kijkje nemen in verschillende keukens, precies wat ik wilde.

Hoe ben je vervolgens bij Brunel terechtgekomen?

‘Ik wilde het liefst op zo veel mogelijk verschillende plekken werken. In vaste dienst bij bank X of Y was daarom voor mij niet ideaal. Dus ging ik op zoek naar een partij die me op verschillende plekken zou kunnen detacheren en wilde meedenken over mijn carrière. De eerste vacature waar ik op reageerde was van Brunel; binnen een dag zat ik daar op kantoor voor een kennismakingsgesprek. En dat voelde gelijk goed. Ze waren heel open en eerlijk en begrepen meteen dat ik zocht naar verschillenden opdrachten, verspreid over een langere periode. Via Brunel zou ik een kijkje kunnen nemen in verschillende keukens, precies waar ik naar op zoek was. Na dat gesprek was ik dan ook meteen overtuigd. Inmiddels zit ik er alweer een tijdje. Brunel in drie woorden? Open, fijn en persoonlijk.’

Hoe ziet jouw functie als KYC Analist eruit?

‘In mijn huidige opdracht ben ik in het kader van Know Your Customer (KYC) druk met de verschillende onderdelen in de financiële keten. Hoe worden klanten gescreend? Hoe kunnen we processen efficiënter inrichten? Aan wat voor transacties, financieel gedrag en juridische constructies zoals tax havens en opvallende BV-, NV- en CV-constructies kun je zien dat een klant wellicht crimineel is? En er is nog zo veel meer te leren; je komt zóveel verschillende typen klanten tegen bij een bank. Denk aan particuliere klanten, vermogend of niet, maar ook aan zakelijke klanten: van zzp’ers tot multinationals en institutionele beleggers. Elk van deze klantsegmenten heeft bij een bank zijn eigen KYC-proces. Daarbinnen zijn weer verschillende functies en niveaus. Dus ik kan nog genoeg ervaring opdoen!’

Wat vind je van de opleidingsmogelijkheden die Brunel biedt?

‘Ik kan mij bij Brunel theoretisch en praktisch blijven ontwikkelen. Zo heb ik voor mijn eerste Brunel-opdracht mijn Wft Basis-certificaat behaald. Daarnaast heb ik bij het Nederlands Compliance Instituut een mooie aanvullende cursus gedaan: Wet ter voorkoming van witwassen en fraude financiering. Dankzij de opleidingen van Brunel voor Compliance- en CDD-professionals, én door de opdrachten die ik bij de bank heb gedaan, gaan er ook elders in het werkveld deuren voor mij open. Uiteindelijk wil ik graag doorgroeien naar een baan bij de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten, of bij de Nederlandsche Bank. Het zou mooi zijn als dat ooit lukt. Maar eerst nog wat meer werkervaring opdoen en mijn master afronden.’

Ben je geïnteresseerd in een KYC-carrière?

Bekijk alle KYC-vacatures