Het Brunel-gevoel van…een Adviseur Duurzaam Wonen

Adviseur Duurzaam Wonen

Eenmaal afgestudeerd als sociaal-economisch historicus aan de Universiteit Leiden, besloot hij zich te richten op de verre toekomst. Op collectieve pensioenregelingen, om precies te zijn. Maar op een gegeven moment lonkte ook de nabije toekomst, en daarom behaalde Richard diverse hypothecaire Wft-diploma’s. Ook certificeerde hij zich op het gebied van mediation, makelaardij en als Adviseur Duurzaam Wonen. Je zou bijna denken dat hij geen tijd heeft voor vrije tijd, maar niets is minder waar: voor sporten, lezen, studeren, vakanties, culturele uitstapjes, het bezoeken van markten met antiquiteiten en gezellig uit eten samen met vrouw, dochter of vrienden máákt hij tijd. Waarvoor nog meer? Lees mee met Bruneller Richard Verburg.

Hoe ben je bij Brunel terechtgekomen?

‘De afgelopen jaren bediende ik als zelfstandig ondernemer de particuliere markt met financiële adviezen. Na verloop van tijd wilde ik weer deel uitmaken van een team. Ik had behoefte aan gevarieerd werk, verantwoordelijkheid en wisselende projecten waarbij je in korte tijd veel leert. Hierover ben ik in gesprek gegaan met Brunel en er was al snel een klik tussen mijn Consultant en mij. Daarnaast sloot Brunel als grote partij goed aan bij mijn arbeidsverleden.’

Hoe ziet jouw functie eruit?

‘Ik zet graag al mijn kennis en vaardigheden in om van toegevoegde waarde te zijn voor zowel klant als werkgever. Voor mijn huidige bancaire opdrachtgever is het belangrijk om te beschikken over een gezonde klantenportefeuille; daarnaast wil de bank graag een sterkere maatschappelijke rol vervullen. Ik houd me dagelijks bezig met het motiveren van klanten en het bedenken van oplossingen voor klanten die een betalingsachterstand op hun hypotheek hebben. Vanwege de coronacrisis groeit deze doelgroep en daarmee is dit voor banken een belangrijk aandachtspunt. Vanuit mijn rol kijk ik op verschillende manieren naar duurzaamheid, met als voornaamste doel de klant naar een duurzame en financieel gezonde situatie te begeleiden. Bovendien zie je dat het thema ‘duurzaamheid’ ook op een bredere manier relevant is. Daarom helpen we onze klanten ook al bij het afsluiten van een hypotheek graag verder op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Werken doe ik trouwens voor minimaal 85% vanuit huis.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Als ik iets voor elkaar krijg wat me veel moeite heeft gekost, of het nu gaat om het dagelijkse contact met klanten, collega’s of derde partijen. Het werken in complexe structuren en vergaande ketenverantwoordelijkheid vereist een andere aanpak dan werken in een meer solistische functie. In het eerste geval is goed kunnen samenwerken binnen teams van essentieel belang. Soms kunnen creativiteit en lef de doorslag geven om in teamverband je doel te bereiken, zoals die keer dat mijn teamleden en ik voor een hele andere aanpak kozen en zo zes andere concurrenten achter ons lieten!’

In hoeverre leeft de community-gedachte bij jou?

‘Ik ben lid van een ADR-geregistreerde Mediation Professional Community. Zo blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen binnen het vakgebied, doe ik steeds nieuwe juridische kennis op en werk ik aan mijn netwerk. Nu ik er zo over nadenk, zou ik hier zelf best een actievere rol in willen pakken. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de community’s van Brunel en kijk ernaar uit om me hierin te gaan verdiepen.’

Wat vind je van de opleidingsmogelijkheden die Brunel biedt?

‘Voor wat betreft de PE-punten die noodzakelijk zijn om Wft-gecertificeerd te blijven: dat regelde ik tot nu toe allemaal zelf, maar ik ben heel blij dat dit nu ook via Brunel kan. Als eerstvolgende Brunel-training staat de Lean Yellow Belt op het programma. Daarnaast volg ik ook de cursus Duurzaam Wonen die door Brunel wordt gefaciliteerd. Een mooie manier om er samen voor te zorgen dat ik mijn klanten het toekomstperspectief kan bieden dat bij ze past!’