5 vragen aan een Junior Maintenance Engineer

Na zijn studie ging hij eerst een tijdje als Tekenaar/Constructeur aan de slag, maar hij was op zoek naar iets anders, iets duurzamers. Dat kwam er, en wel in de vorm van het Maintenance Traineeship van Brunel. In zijn vrije tijd zit Dominic Folkers graag op een van zijn fietsen en tourt hij al mountainbikend of wielrennend door de regio. Deze in het Groningse Musselkanaal woonachtige Bruneller mag zich inmiddels Junior Maintenance Engineer noemen. Hoe zijn carrièrepad bij Brunel tot nu toe verliep? Lees mee met het verhaal van Dominic!

Hoe ben je bij Brunel terechtgekomen?

‘Na mijn studie Werktuigbouwkunde heb ik als Tekenaar/Constructeur gewerkt, maar na een jaar wilde ik wat anders. Brunel bood me een Maintenance Traineeship aan. Dat sprak me wel aan, dus sindsdien ben ik gedetacheerd als Junior Maintenance Engineer. Dat betekent dat ik meedenk over de duurzaamheid en het onderhoud van nieuwe installaties en machines. Ik houd me bezig met vragen als: wat is de verwachte levensduur?, hoe vaak is er onderhoud nodig?, en welke reservedelen moeten altijd op voorraad zijn? Op basis daarvan schrijf ik een onderhoudsplan.’

Hoe ziet jouw functie eruit?

‘Ik werk nu bij DSM Engineering Plastics Emmen BV, een bedrijf dat kunststofkorrels maakt. De chemische industrie, dus. Inmiddels werk ik daar nu een jaar en het bevalt goed. Ik doe verschillende projecten, dus er komen steeds andere machines en installaties voorbij. De ene keer gaat het alleen om een aanpassing van een bestaande machine, de andere keer om een hele productielijn.’

Wat maakt Maintenance extra interessant?

‘Het mooie aan mijn baan vind ik de afwisseling. Naast dat ik kennis opdoe over allerlei machines en installaties, krijg ik ook de kans om met verschillende typen mensen te werken en om te gaan. Natuurlijk heb ik een aantal vaste collega’s, maar per project zijn er weer andere projectmanagers en monteurs, bijvoorbeeld. Tot slot kom ik door die uiteenlopende projecten op alle drie de fabrieken van DSM. Dat houdt het ook leuk!’

Waar ben je het meest trots op?

‘Even denken… dat is dan toch een van de grotere projecten. Tijdens dit project werden twee productielijnen helemaal vernieuwd. Het was zo mooi om door de fabriek te lopen en de machines stuk voor stuk gebouwd te zien worden. Mijn taak was het controleren van de duurzaamheid en de onderhoudbaarheid. Ik werkte toen net bij DSM en moest nog veel leren. Gelukkig had ik een collega, Johan, die me hielp als ik er niet uitkwam. Zonder me het werk té veel voor te kauwen trouwens. Ik kreeg, en krijg, veel ruimte om het zelf te ontdekken. Dat is goed, want zo word je vanzelf initiatiefrijk en ondernemend.’

Hoe zie jij de toekomst van het Maintenance-vak?

‘Wat betreft het vakgebied zie je dat de techniek het Maintenance-vak steeds verder brengt. Met behulp van sensoren en data kun je al heel goed voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Hoe dat werkt? Nou, denk bijvoorbeeld aan een trillingsmeter op een pomp. Als de trillingen toenemen, kan dit duiden dat er een lager aan het slijten is. Maar het kan ook een temperatuursensor zijn die onverwachte temperatuursveranderingen rapporteert. Zelf zit ik voor nu goed; ik wil graag via Brunel blijven werken. Zo kan ik verschillende bedrijven leren kennen en misschien zelfs nog andere functies uitproberen. En die kans krijg ik bij Brunel.’

Engineering Traineeships