Salarisonderhandeling? Zo pak je het aan!

Hoe pak je een salarisonderhandeling aan?

Heb je gesolliciteerd en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Of heb je net te horen gekregen dat je contract verlengd wordt? Goed nieuws, gefeliciteerd! Hoog tijd om eens te kijken naar je onderhandeling-skills. Want hoe pak je de salarisonderhandeling het beste aan? Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk, zéker met de volgende vijf tips!

Ga het gesprek aan

Een nieuwe baan of een contractverlenging biedt jou de ruimte en de mogelijkheid om te onderhandelen over je salaris. Laat deze kans dus niet aan je voorbijgaan! Juist nu is het belangrijk om het gesprek over salaris en arbeidsvoorwaarden aan te gaan. Het is trouwens verstandig om niet tijdens het eerste sollicitatiegesprek gelijk te beginnen met een salarisonderhandeling. Dit kun je beter bewaren tot voor het tweede gesprek of het arbeidsvoorwaardengesprek.

Weet wat je waard bent

Als je weet wat je salarisindicatie is, is dit een prima insteek voor de salarisonderhandeling. Zorg ervoor dat de salarisindicatie die je afgeeft, matcht bij wat je te bieden hebt. Twijfel je hier nog over? Maak dan gebruik van de loonwijzer. Ken je iemand met eenzelfde soort functie? Vraag dan wat hij/zij een reëel salaris vindt voor iemand met jouw skills, opleiding en werkervaring. Check ook de salarisrange in vergelijkbare vacatures om een goed beeld te krijgen van wat marktconform is.

Kijk naar het totaalplaatje

Erg gefocust op het salaris als je vacatures bekijkt? Dat is jammer, want hierdoor ga je voorbij aan andere belangrijke aspecten. Als je een functie zoekt die echt bij je past, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe het zit met je intrinsieke motivatie en je bevlogenheid. Voor zowel jouzelf als voor de organisatie is het fijn als je kunt doen waar je goed in bent en als er voldoende mogelijkheden zijn om te ontwikkelen en door te groeien. Vraag hier dus naar en laat zien dat je leergierig bent!

Keep it positive

Met positiviteit bereik je meer, ook als het gaat om de onderhandeling over een salaris. Zorg dus dat je het gesprek op een positieve manier insteekt. Vraag dus niet gelijk of je meer kunt verdienen, maar vertel je (potentiële) werkgever eerst eens waarom je zo blij bent met je (nieuwe) functie. Benadruk waar je goed in bent, waar je nog aan wil werken en wat je wil bereiken. Op deze manier laat je zien wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Laat dat voorstel maar komen!

Focus op de lange termijn

Zowel voor de werknemer als de werkgever is het van belang dat het salaris past bij de functie, de werkervaring en het opleidingsniveau van de persoon in kwestie. Mocht het nou zo zijn dat jij en je (nieuwe) werkgever wat dat betreft niet helemaal op één lijn liggen, laat je daardoor dan niet meteen uit het veld slaan. Stel samen een (opleidings-)plan op, maak afspraken over welke doelen je gaat behalen en evalueer regelmatig. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Geef je carrière een boost!

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Een lastige, maar veel gestelde vraag tijdens een sollici... Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Good for you! Tijd voor een goede voorbereiding, wa... Je hebt natuurlijk maar één kans voor een goede eerste indruk. Maar hoe schrijf je nou een motivatie...