Zo toon je jouw analytisch vermogen aan tijdens een sollicitatie

Je bent op zoek naar een nieuwe baan maar leest overal dat ‘analytisch vermogen’ een vereiste is. Wat betekent dit precies? En hoe weet je of jij deze competentie bezit? In deze blog lees je alles over wat het is en hoe je dit aan kunt tonen bij een sollicitatie.

Wat is analytisch vermogen?

De betekenis van analytisch vermogen is dat je een situatie, probleem of vraagstuk goed kunt analyseren. Het houdt in dat je probleemoplossend kunt nadenken door een probleem of vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Ook kun je snel hoofd- en bijzaken onderscheiden. 


Analytisch vermogen lijkt sterk op kritisch denken. Iemand die goed is in kritisch denken, neemt niet zomaar iets alles als vanzelfsprekend aan, maar stelt vragen om tot de kern te komen. Is dat wel zo? Wat bedoel je daarmee? Waarom? En hoe werkt dat dan? Dit soort vragen helpen je het probleem of vraagstuk beter te begrijpen, zodat je vervolgens nóg beter antwoord kan geven of het probleem kan oplossen.

Waarom is analytisch vermogen belangrijk?

Vooral als je in jouw werkomgeving vaak te maken hebt met complexere vraagstukken, is het belangrijk om niet te verdrinken in alle informatie die je tegemoet komt. Door in je hoofd te categoriseren en eenvoudig verbanden te leggen, kun je gemakkelijk je taken zelfstandig uitstippelen en snel uitvoeren. Dit is een belangrijke eigenschap bij bijvoorbeeld technische en medische beroepen.

Heb ik analytisch denkvermogen?

Analytisch denken is mogelijk een abstract begrip als je je er nooit echt in verdiept hebt. Onderstaande lijst zal je helpen bepalen of jij analytisch denkvermogen hebt. Komen deze eigenschappen jou bekend voor?

 • Je ziet snel de kern of essentie van een vraagstuk
 • Hoofd- en bijzaken kun je goed onderscheiden
 • Je overziet de (mogelijke) consequenties van bepaalde keuzes
 • Je kunt snel verbanden leggen
 • Je oordeelt niet zonder dat je het vraagstuk van meerdere kanten hebt bekeken
 • Doorvragen en luisteren is iets waar jij goed bent
 • Je denkt soms te veel na en blijft beschouwen, voordat je tot een keuze komt
 • Je weegt eerst alle opties af en wordt daardoor door anderen wellicht als ‘besluiteloos’ omschreven
Werken aan je zelfvertrouwen

Werken aan je zelfvertrouwen, zo doe je dat!

Analytisch vermogen ontwikkelen

Komen bovenstaande eigenschappen jou niet direct bekend voor? Geen probleem. Zoals zoveel vaardigheden, kun je analytisch vermogen prima trainen. Een goede oefening is om bij een probleem of vraagstuk niet direct over te gaan tot actie, maar eerst eens in één zin op te schrijven wat de essentie is. Daaronder zet je alle mogelijke oplossingen en beschrijf je de voor- en nadelen bij de beste drie. Door op deze manier doelgericht bezig te zijn, ontwikkel je jouw analytisch vermogen tot dit soort denken als vanzelf gaat.

Analytisch denken aantonen bij sollicitatie

Is analytisch vermogen een vereiste in een sollicitatie? Dan krijg je tijdens het sollicitatiegesprek waarschijnlijk de vraag om dat aan te tonen. Praktische voorbeelden over hoe jij met een bepaalde situatie omgaat, zijn hierbij je beste vriend. Hieronder een aantal voorbeelden.

 • Geef aan dat je nooit zomaar een oplossing kiest voor een probleem of vraagstuk. Beschrijf een voorbeeld uit de praktijk waar dit uit blijkt
 • Leg uit hoe je een probleem of vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken.
 • Leg uit hoe je de input van anderen bij een bepaald probleem of vraagstuk betrekt.
 • Leg uit hoe je verbanden legt door achtergrondinformatie te zoeken of praktijkvoorbeelden naast elkaar te leggen.
 • Geef een voorbeeld hoe jij hoofd- en bijzaken onderscheidt.

Voorbeeld: Je solliciteert op een vacature voor journalist. Bij het onderzoek voor een verhaal maak je een overzicht van hoofd- en bijzaken om snel de rode draad te doorzien en niet te verdrinken in de hoeveelheid informatie.

Maak gebruik van jouw analytisch vermogen!

Heb jij analytisch denkvermogen? Je weet nu wat het is en hoe je deze 'soft skill' aan kunt tonen bij jouw sollicitatiegesprek. Wel zo handig, want bij steeds meer data driven functies is deze competentie een must. Bekijk bij welke van onze vacatures deze competentie belangrijk is.

Wil je meer weten over verschillende waardevolle soft skills?

Lees hier meer soft skills tips & blogs!

Meer blogs lezen?

Een half uur over een e-mail doen, en dan vlak voor je ‘m verstuurt, toch nog wat aanpassingen doorv... Feedback vragen aan collega's. Dat kan met een 360 graden feedback formulier. Hoe en wanneer doe je ... Stress op het werk is in Nederland beroepsziekte nummer 1. Benieuwd wat je kunt doen om jouw stressn...