Opvallen met je cv tijdens de coronacrisis? Zo lukt het!

Solliciteren is vanwege corona lastiger geworden. Jouw cv moet er dus echt uitspringen! Hoe maak je een opvallend cv? Lees het hier!

Crisis of niet: wanneer je gaat solliciteren wordt er altijd om je cv gevraagd. Het is de ultieme samenvatting van je carrière en moet tegelijkertijd jouw personal brand door laten schemeren. In de huidige crisistijd is solliciteren lastiger geworden. Daarom is het extra belangrijk dat jouw cv er echt uit springt! Met een simpel A4’tje kom je tegenwoordig niet meer weg. Hoe je wel een opvallend cv maakt? Lees hier hoe jouw cv boven op de stapel van de recruiter beland.

Waarom is je cv cruciaal tijdens een economische crisis?

Solliciteren is door de coronacrisis een stuk moeilijker geworden. Wanneer je gaat solliciteren tijdens een economische crisis concurreer je met veel meer kandidaten voor dezelfde baan. Hierdoor is het nóg belangrijker geworden dat jouw cv opvalt. Recruiters hebben het druk, dus besteden waarschijnlijk minder tijd aan het lezen van een cv. Zaak dus om in één oogopslag duidelijk te laten zien dat jij de ideale kandidaat bent. Als dat zo is komt jouw cv zeker weten boven op de stapel te liggen tijdens de crisis!

Hoe zorg je ervoor dat je cv opvalt tijdens de crisis?

Geen spelfout te bekennen en geen foutieve informatie op je cv? Dat is een goed begin, maar je valt pas echt op door de juiste structuur te maken en met een strakke vormgeving. Denk na over een fijn lettertype, kies een mooie foto en maak het overzichtelijk door jouw prestaties in een lijstje weer te geven. Zo ziet het er, zonder je cv te lezen, meteen professioneel uit. Grote kans dat de recruiter je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. En wil je écht opvallen? Gebruik je creativiteit. Je hoeft natuurlijk geen meesterwerk te maken van de vormgeving, maar het is wel belangrijk om er aandacht aan te besteden. Als je nét even wat meer moeite doet dan de andere sollicitanten, val je op!

Hoe maak je een opvallend cv?

Je begint natuurlijk met het vermelden van je persoonsgegevens (naam, geboortedatum en eventueel functietitel) en contactgegevens. Zorg vervolgens voor een overzichtelijke structuur en verdeel de informatie van je cv onder in de volgende kopjes:

1. Profielschets

Dit is een kort stukje tekst waarin je jezelf voorstelt. Een profielschets is hier zeker van toegevoegde waarde; op je cv moet je immers laten zien wie jij echt bent. Hiermee geef je een persoonlijk tintje aan je cv en dat is belangrijk als je wil opvallen tijdens de coronacrisis. Schrijf de profielschets in de ik-vorm, zodat de lezer rechtstreeks kennis maakt met jou. Houd het kort en krachtig! Het moet een trigger zijn voor de recruiter om meer over je te weten te komen. Verkoop jezelf en wees origineel in je woordkeuze. Probeer in je profielschets ook je personal brand te laten zien. Maak een leuke mix van vaardigheden, interesses en eigenschappen die jou uniek maken.

2. Opleiding

Zet alleen de meest relevante dingen op je cv, dus schrap je middelbare school onder het kopje educatie. Vermeld welke vervolgstudies je hebt gevolgd en wanneer. Schrijf altijd van heden naar verleden.

3. Werkervaring

Waar heb je gewerkt en wanneer? Noteer dit ook van heden naar verleden op je cv. Bijbaantjes zoals een krantenwijk zijn niet relevant, dus die hoef je ook niet te noemen. Schrijf concreet wat je hebt gedaan en wat je verantwoordelijkheden waren. Vergeet niet je promoties te vermelden, ook als die eigenlijk niets veranderden aan je functietitel.

4. Nevenactiviteiten

Als je indruk wil maken met je cv, kan het waardevol zijn om je nevenactiviteiten te noemen. Nevenactiviteiten zeggen veel over jou als persoon. Misschien heb je tijdens de lockdown wel activiteiten gedaan die bijdragen aan maatschappelijke betrokkenheid. Op welke manier heb jij actief bijgedragen om anderen te helpen? Dit is echt noemenswaardig. Het verschil met hobby’s zit hem in de verantwoordelijkheid. Voorbeelden zijn: vrijwilligerswerk, mantelzorg, een eigen webshop, organisatorische werkzaamheden, beheren van een blog, bestuurslid zijn bij een vereniging, collecteren en trainingen geven. Bovendien kunnen nevenactiviteiten een gebrek aan werkervaring compenseren.

5. Skills

Vermeld op je cv waar je aantoonbaar goed in bent. Zet er desnoods een rating achter (bijvoorbeeld op een schaal van 1 tot 5). Zet alleen de vaardigheden op je cv die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Door corona kan het zo zijn dat je solliciteert voor een baan die niet 100% aansluit bij je opleiding. Pas je cv daarop aan! Verdeel de vaardigheden onder de categorieën: persoonlijke vaardigheden, technische skills en talenkennis.

6. Interesses en hobby’s

Wat houdt je bezig en wat vind je leuk om te doen? Houd hierbij ook weer rekening met jouw personal brand. Het zou kunnen dat sommige hobby’s niet noemenswaardig zijn. In crisistijd heeft de recruiter waarschijnlijk geen tijd om ook over al je hobby’s te lezen. Noem dus vooral de interesses die passen bij de potentiële werkgever.

Houd je cv kort en krachtig

Let bovendien op de lengte van je cv. Het moet er niet alleen professioneel uitzien, maar ook uitnodigen om te lezen. Hoe beknopter en overzichtelijker je cv, hoe groter de kans dat de recruiter ‘m helemaal leest. Maak je cv niet langer dan twee pagina’s. Wil je toch meer informatie kwijt? Verwijs dan naar je LinkedIn-profiel, eigen website of portfolio.

Wij wensen je veel succes met het vinden van jouw ideale baan!