LinkedIn-profiel aanmaken: 5 tips

Of je nu al jaren actief bent op de arbeidsmarkt of nog aan je afstudeerscriptie moet beginnen, als je op zoek bent naar een (andere) baan kun je tegenwoordig niet meer zonder LinkedIn. Hoe zorg je er nu voor dat je een LinkedIn-profiel aanmaakt met de uitstraling van een online visitekaartje? Wij hebben 5 tips voor je; doe er je voordeel mee!

1. Zorg voor een professionele profielfoto

Om het plaatje compleet te maken, gebruik je een professioneel ogende profielfoto. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de eerste indruk van een kandidaat bij recruiters mede bepaald wordt door de profielfoto. Bovendien komt die foto vaak terug in de zoekopdrachten van recruiters. Dus is het niet alleen handig om überhaupt een profielfoto te plaatsen, maar vooral ook om te kijken naar welke foto je daarvoor het beste kunt gebruiken.

2. Maak werk van je achtergrondfoto

Ook een goed gekozen banner/achtergrondfoto draagt bij aan je personal branding op LinkedIn. Ga bij jezelf na wat je uit wil stralen: ambities richting de financiële of logistieke sector vragen om een ander beeld dan wanneer je verder wil in de psychologie. Tekst integreren in je afbeelding is wat ons betreft een echte aanrader. Hiermee creëer je namelijk een extra mogelijkheid om iets te highlighten, zoals je vakgebied, een bepaalde skill of je droombaan.

3. Gebruik de juiste functietitel

‘Happiness Manager’, ‘HR Goeroe’, ‘Recruitment Evangelist’… Hoe opvallend en grappig zulke functietitels ook zijn, ze maken je als werkzoekende niet beter vindbaar voor recruiters. Ook de titel die in je huidige contract staat dekt niet altijd de lading. Misschien word je daarin wel ‘Algemeen Medewerker’ genoemd, terwijl je toch echt hetzelfde doet als een Facility Manager. Bedenk dus goed op welke titel je gevonden wil worden.

4. Laat zien dat je op zoek bent

LinkedIn biedt je de mogelijkheid om aan te geven dat je beschikbaar bent voor (ander) werk. Dit kun je heel subtiel doen door deze optie via ‘Instellingen en Privacy’ aan te vinken. Mag het allemaal wat zichtbaarder, dan kun je er ook voor kiezen om dit te communiceren in de headline onder je naam.

5. Maak werk van je netwerk

Als je eenmaal een groot LinkedIn-netwerk hebt opgebouwd, dan gaat dit netwerk voor jou werken. Maar voordat het zover is, is er wel wat werk aan de winkel. Sluit je daarom aan bij diverse (relevante) LinkedIn-groepen om jezelf zichtbaarder te maken en voeg altijd een persoonlijke noot toe aan je connectieverzoeken. Daarnaast kan het helpen om een inhoudelijke review te vragen aan bijvoorbeeld je scriptiedocent, stagebegeleider of eerdere werkgever.

Kun je al deze punten afvinken? Dan mag je jezelf de trotse bezitter van een goed LinkedIn-profiel noemen. Benieuwd naar hoe je je profiel optimaliseert of heb je extra tips nodig bij het schrijven van je LinkedIn-samenvatting? In onze gerelateerde blogs lees je er alles over!

Lees hier meer tips & tricks!

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Een lastige, maar veel gestelde vraag tijdens een sollici... Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Good for you! Tijd voor een goede voorbereiding, wa... Heb je gesolliciteerd en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Of heb je net te horen gekregen dat je...