Moet je altijd 100% voldoen aan de functie-eisen?

Heef het zin om te solliciteren als je niet 100% voldoet aan de functie-eisen? Wij hebben vijf tips voor je die jou helpen de juiste beslissing te nemen. Doe er je voordeel mee!

Ken je dat, dat je een leuke vacature ziet waar je meteen op wil solliciteren? Zo’n vacature waarin alles klopt: de inhoud, de locatie, de arbeidsvoorwaarden, het bedrijf…maar dan kijk je nog eens goed naar het functieprofiel. Je kunt niet alle competenties afvinken en in plaats van drie jaar ervaring, heb jij er net twee. En dan twijfel je ineens: heeft het wel zin om te solliciteren als je niet voor 100% aan de functie-eisen voldoet? Wij hebben vijf tips die jou helpen de juiste beslissing te nemen. Doe er je voordeel mee!

Maak gebruik van de 80%-regel

Om een functie goed te kunnen vervullen, moet je voldoen aan bepaalde functie-eisen. Maar hoe weet je nu of je álle eisen moet kunnen afvinken? Sommige bedrijven vermelden in hun vacaturetekst dat het geen zin heeft om te solliciteren als je niet aan het hele functieprofiel voldoet. In dat geval heeft het natuurlijk weinig zin om te solliciteren. Over het algemeen kun je uitgaan van de 80%-regel: solliciteer gerust als je jezelf herkent in minimaal 80% van het functieprofiel. Voor de overige 20% geldt dat je dit moet kunnen compenseren met andere ervaring of competenties die nuttig zijn voor het bedrijf.

Herken het schaap met vijf poten

In de meeste vacatureteksten wordt een beschrijving gegeven van de ideale kandidaat. Maar is die beschrijving ook realistisch? Als het gaat om een startersfunctie waarin gevraagd wordt om een aantal jaar ervaring, dan is dat natuurlijk zeer de vraag. In zo’n situatie kun je jezelf afvragen of jij de functie op dit moment naar behoren zou kunnen uitvoeren. Hiervoor is een gezonde dosis zelfkennis cruciaal; check dit daarom ook met mensen uit je directe omgeving. Is het antwoord positief? Dan heb je een goede reden om te solliciteren!

Weet wanneer een harde eis ook echt hard is

Er zijn vacatureteksten waarin het onderscheid tussen must-haves en nice-to-haves heel duidelijk is. Maar wat nu als er nergens staat of iets een must of een pre is? Dan is het belangrijk dat je zelf in staat bent om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Opleidingseisen laten vaak weinig te raden over, maar het kan natuurlijk zijn dat de vacaturehouder niet álle vergelijkbare opleidingen opsomt. Ben jij ervan overtuigd dat jouw achtergrond beantwoordt aan het profiel? Solliciteer!

Besef dat de ene pre de andere niet is

Gewenste competenties, talenten of karaktereigenschappen zijn niet altijd noodzakelijk voor de functie. En voor de ene baan is een bepaalde vaardigheid een must, terwijl deze bij een ander bedrijf gezien wordt als een pre. Maar hoe weet je nu wanneer je dit op de juiste manier interpreteert? ‘Secuur werken’ moet je vrijwel overal, maar in hoeverre speelt ‘creativiteit’ een rol als je solliciteert op een functie als Accountant Assistant? Wat ons betreft een sollicitatiebrief waard!

Benadruk je potentieel op de juiste manier 

Voor de meeste mensen is de wens om te groeien en te ontwikkelen een reden om te solliciteren naar een nieuwe job. In dat kader lijkt het logisch dat je ook je interesse laat zien voor een functie waarin dat kan. Maar wat is de beste manier om de gap tussen de functie-eisen en jouw ambities te dichten? Door de nadruk te leggen op de lange termijn laat je zien wat jouw potentieel is en hoe dat aansluit bij de functie. Geef dus in je motivatie niet alleen aan wat je al bereikt hebt en waar je nu staat, maar ook aan waar je naartoe wil en welke waarde jij toevoegt aan het bedrijf. Heel veel succes!

Lees hier al onze sollicitatietips!

Wij zijn altijd op zoek naar talent. Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv