Een stressvrije ochtendroutine, zo doe je dat!

Een stressvrije ochtendroutine, zo doe je dat!

Het gevoel dat je al een halve werkdag achter de rug hebt voordat je goed en wel achter je pc zit; het kan de beste overkomen. Inderdaad, ook ochtendmensen hebben weleens moeite met het daadwerkelijk opstarten als het om werk gaat. Of het nu komt door de badkamer die steeds bezet is, een leeg melkpak of de brug die openstaat, ochtendstress komt op allerlei manieren. Vind jij het tijd voor een stressvrije ochtendroutine? Wij hebben vijf tips voor je!

If you snooze, you lose

Of je nu voor de files uit moet rijden of een thuiswerkdag voor de boeg hebt: Snoozen – hoe verleidelijk ook – is een no-go voor een stressvrij ochtendritueel. Ben jij een notoire snoozer? Zet dan je wekker een half uur eerder dan normaal: zo geef je toe aan je snoozedrift, maar staat die niet in de weg van jouw rustige opstartmoment!

Neem de tijd voor je ontbijt!

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Sterker nog,  een stevig ontbijt geeft je energie voor de rest van de dag.  Ga er dus rustig voor zitten en neem er de tijd voor. Dat betekent:  geen werkmails lezen, maar iets doen waar je blij van wordt: bladeren door reclamefolders of een tijdschrift, een hoofdstuk op je e-reader lezen, social media checken of het ochtendnieuws bekijken. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zet dus de avond van te voren je spullen klaar en kies je kleren alvast uit. Hoef je daar de volgende ochtend niet meer over na te denken!

Beweeg en maak je hoofd leeg

Na een nacht rust kunnen je spieren wel wat doorbloeding gebruiken. Denk hierbij niet meteen aan pittige ochtendgymnastiek, maar neem de tijd om je lichaam rustig te laten ontwaken. Doe vervolgens wat stretchbewegingen om je lichaam op te warmen en voor te bereiden op de dag. Doe bijvoorbeeld een paar yogaposes, rol je spieren los met een foamroller of maak een wandelingetje (met je hond) terwijl de zon opkomt: een perfect begin van een energieke dag!

Mediteer eens wat meer

Meditatie is een hele goede manier om je dag mee te beginnen. Probeer het maar eens; je zult merken dat je de rest van de dag creatiever én productiever bent. Naast meditatie zijn er voldoende andere manieren om bewust de dag mee op te starten. Schrijf elke ochtend eens vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen zowel grote als hele kleine dingen zijn. Deze schrijfsels beïnvloeden je mindset op een positieve manier, zodat je eventuele tegenslagen later op de dag beter aankunt. Bewaar deze lijstjes trouwens, zo kunnen ze nog eens van pas komen als het even tegenzit!

Besteed tijd aan positiviteit

Positief denken doet niet iedereen van nature, maar gelukkig kan iedereen het wel leren. Probeer niet teveel te denken aan wat je niet wil of wat voor jouw gevoel mislukt is. Richt je meer op wat je wel wil, zodat je eraan kunt werken om dit voor elkaar te krijgen. Op deze manier stel je je doelen op een positieve manier, waardoor je je automatisch vrolijker voelt. Zorg er vervolgens voor dat je via kleine concrete stappen steeds dichter bij je doel komt, en vier je successen; hoe klein ook!