Hét antwoord op: Waarom wil je bij ons werken?

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Good for you! Tijd voor een goede voorbereiding, want wat antwoord je op lastige sollicitatievragen als ‘Waarom wil je bij ons werken?’ Met een antwoord dat alleen gaat over de baan op zich kom je er niet. Werkgevers zijn namelijk benieuwd waarom je juist bij hun bedrijf hebt gesolliciteerd, en niet bij (bijvoorbeeld) de concurrent. Hoe zorg je ervoor dat je een antwoord geeft waarmee je indruk maakt? Wij hebben vijf tips voor je!

Verdiep je in het bedrijf

Als je fulltime werkt, dan breng je zomaar veertig uur per week op je werkplek door. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat je het daar een beetje naar je zin hebt. Doe dus voldoende research: check of je je kunt vinden in de bedrijfsvisie en -missie, kijk wat er op social media over het bedrijf te vinden is en zorg ervoor dat je weet welke diensten/producten het bedrijf in het assortiment heeft. Zet dit op een rijtje en bepaal voor jezelf waarom dit jou zo aanspreekt.

Betrek je ervaring erbij

Kom je vanuit een vergelijkbare functie bij een ander bedrijf? Zorg er dan voor dat je goed kunt uitleggen waarom je daar geen stap kon maken. Wees hierin eerlijk, maar niet negatief over je vorige werkgever. Houd het bij jezelf en geef aan waarom je vindt dat juist dít bedrijf, misschien wel juist in deze fase van je carrière, zo goed bij je past.

Doe aan soulsearching

Nu je weet wat het bedrijf onderscheidt van de concurrentie, is het zaak om na te gaan welke van jouw competenties daar goed op aansluiten. Kies twee of drie dingen die het bedrijf kenmerken en zet voor jezelf op papier hoe deze bijdragen aan het volgen van jouw persoonlijke drijfveren. Zo kom je er meteen achter of er sprake is van een goede Cultural Fit!

Laat zien wat je waard bent

Bedenk hoe jij kunt bijdragen aan het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Het feit dat je laat zien dat je je hebt nagedacht over de toekomst van het bedrijf, laat zien dat je van plan bent om er langere tijd te werken. Daar zijn werkgevers heel blij mee! Daarnaast toon je meteen aan op welke manier(en) jij waarde kunt toevoegen.

Maak gebruik van je netwerk

Als je zelf nog nooit binnen bent geweest bij het bedrijf waar je op gesprek gaat, kan het lastig zijn om je voor te stellen hoe het is om er te werken. Maar misschien ken je (viavia) wel mensen die er werken of gewerkt hebben. Vraag rond in je netwerk of er iemand is die jou meer kan vertellen over de bedrijfscultuur, de sfeer of de samenstelling van de teams. Dit geeft jou de juiste informatie, én is meteen een mooie manier om je enthousiasme te tonen: dikke kans dat je punten scoort als je tijdens je gesprek laat vallen op welke manier jij je hebt voorbereid.

Lees hier meer sollicitatietips!

Wij zijn altijd op zoek naar talent. Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv