Personal branding: authentiek, betrouwbaar en consistent

Personal Branding: het ABC-model

Iedereen heeft het erover, maar jij hebt geen idee hoe je begint met personal branding. Niet getreurd, wij helpen jou daarmee op weg! Wat het geheim is achter een sterk personal brand? Het ABC-model! Lees hier hoe jij jezelf kunt presenteren als een authentiek, betrouwbaar en consistent merk.

Solliciteren met jouw personal brand

Personal branding is heel belangrijk als je gaat solliciteren. Bedrijven gaan steeds vaker op zoek naar persoonlijkheden die passen bij de organisatie. Een goede match tussen jou en het bedrijf wordt ook wel de cultural fit genoemd. Soms vindt een recruiter de cultural fit zelfs belangrijker dan dat je perfect aansluit bij de functie-eisen. Een certificaat kun je halen en werkzaamheden kun je leren, maar de match tussen jouw persoonlijkheid en een bedrijfscultuur kun je niet veranderen. Die moet er dus al zijn. De toegevoegde waarde van personal branding zien we daardoor steeds meer terug op de arbeidsmarkt. Je kunt hiermee een potentiële werkgever ervan overtuigen dat jij de beste kandidaat bent.

Bouw jouw personal brand

Het creëren van jouw personal brand daagt je uit om jezelf als merk te zien en om na te denken over wat jou onderscheidt van andere sollicitanten. Om jouw eigen personal brand te creëren moet je goed weten wat jou uniek en succesvol maakt. Ben je benieuwd hoe je een sterk personal brand kunt bouwen? Lees het stappenplan hier

Het ABC-model als basis voor jouw personal brand

Als je weet wat jouw personal brand is, dan is het tijd om die (online) te presenteren. Denk bijvoorbeeld goed na voordat je informatie of foto’s verspreidt op social media. Dit is namelijk de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt en deze moet overeenkomen met de informatie die je in jouw sollicitatiebrief en cv geeft. Houd bij het ontdekken en presenteren van jouw personal brand het ABC-model in je achterhoofd. Jouw personal brand moet authentiek, betrouwbaar en consistent zijn. Je bent pas een sterk merk als je dat uitstraalt en wanneer anderen het ook daadwerkelijk zien, horen of lezen.

A. Authentiek

Zorg dat je opvalt, maar blijf dicht bij jezelf. Leg de nadruk op je authenticiteit, dit is belangrijk als je wil opvallen tussen de vele andere sollicitanten. Authentiek zijn wil zeggen dat je trouw bent aan jouw eigen persoonlijkheid, handelt vanuit je persoonlijke drijfveren en dat je je bewust bent van waar jij voor staat. Tegenwoordig hechten werkgevers steeds meer waarde aan ‘authentieke’ medewerkers. Laat door middel van jouw personal brand dus zien hoe ‘echt’ jij bent en dat je weet wat jij belangrijk vindt. Je bent jouw eigen merk.

B. Betrouwbaar

Wees trouw aan jezelf. In jouw personal brand moet een herkenbare, constante factor zitten. Nieuwe collega’s moeten namelijk op jou kunnen bouwen. Je zal eerder worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als je geloofwaardig overkomt. Zitten jouw Instagram captions onder de spelfouten, maar zet je jezelf neer als getalenteerde copywriter? Dan ben je al gauw niet betrouwbaar meer.

C. Consistent

Jouw personal brand is zichtbaar voor iedereen, namelijk op de online platformen waarop je actief bent. Stel je voor dat de werkgever of recruiter waarbij je solliciteert een background check doet op Google... Alle informatie die online over jou te vinden is moet overeenkomen met informatie op je cv en in je motivatiebrief. Spreek jezelf nooit tegen en wees dus consistent in de uitingen die je zowel online als offline doet! Wil je met je personal brand laten zien dat je een gadgetfreak bent? Dan is het niet logisch om met een papieren agenda op de sollicitatie of op je werk te verschijnen.

Lees hier meer over soft skills tips & blogs!

Opvallen tussen honderd andere sollicitanten? Lees hier hoe!

Iedereen heeft het erover, maar jij hebt geen idee hoe je begint met personal branding. Niet getreur... Je LinkedIn profiel is je online visitekaartje en werkt alleen als je jezelf op de juiste manier vin... Ben je aan het solliciteren? Dan dagen wij je uit om jezelf als merk te zien. Waarom? Iemand met een... Op zoek naar jouw droombaan? Je wilt met je sollicitatiebrief en cv natuurlijk opvallen tussen al di... Ben je jouw cv aan het maken en wil je jouw kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegespr...