Van schip naar wal met het Maintenance Traineeship

Upstream ship

Vanaf haar zestiende stond alles in het teken van schepen. Ellen Brugma (26) uit Assen ging naar de Hogere Zeevaartschool, een nautisch-technisch instituut dat je klaarstoomt voor het leven op zee. Na drie voorspoedige jaren van wal vond ze het mooi geweest; ze wilde vaker thuis zijn. Ze dook toen in het Maintenance Traineeship van Brunel! Benieuwd hoe Ellen dat heeft ervaren? Lees mee.

Je ging naar de Hogere Zeevaartschool op Terschelling. Wat leerde je daar zoal?

‘Vooral veel over schepen en bijbehorende machines. Je leert bij de HZS veel over de technische specificaties van een schip, en wat je doet bij problemen. Schepen zijn uniek van samenstelling, dus onderhoud daaraan verloopt heel anders dan aan bijvoorbeeld auto’s. Ik zeg altijd zo: Als een boot werkt kan iedereen varen, maar als ‘ie stuk gaat kunnen maar weinig mensen ‘m maken. Je brengt een schip niet even naar de garage.’Na een paar jaar op zee koos je toch voor het vasteland.

Hoe was die overgang?

‘Toen Brunel mij benaderde, duurde het nog even voor het traineeship begon. Daarom begon ik alvast als Maintenance Engineer bij FrieslandCampina via Brunel. Dat was wel even wennen. Op zee ben je echt op elkaar aangewezen, je doet met een klein team álles samen. In een groot bedrijf als FrieslandCampina ben je met meer mensen, maar werk je vooral zelfstandig aan een onderdeel. Mede door het traineeship vond ik gelukkig toch mijn draai.’

Wat kwam er zoal aan bod in het Brunel Maintenance Traineeship?

‘Twee dagen per maand volgde ik trainingen. Daarin leerde ik voornamelijk over handige methodieken. Denk bijvoorbeeld aan hoe je RCA (Root Cause Analysis) toepast en hoe je storingsanalyses opzet. Ook zaken als prioriteren en efficiënt werken kwamen voorbij. Ik zat in een hele dynamische groep, bijna alle trainees hadden een andere technische achtergrond. Dat zorgde voor een leuke interactie.’

Dat kunnen velen vast beamen. Wat was voor jou het grootste voordeel?

‘Het grootste voordeel aan een traineeship vind ik dat je snel groeit in korte tijd. De theorie die je leert kun je meteen toepassen in de praktijk. Ik raad dan ook aan een opdrachtgever te kiezen die goed aansluit bij de inhoud van een traineeship. Ik zag mezelf bij FrieslandCampina snel vooruitgaan. Alleen al door vragen aan collega’s op een andere manier te stellen, kwam ik veel sneller te weten wat de oorzaak was van een probleem.’

Het traineeship is inmiddels afgerond. Wat betekent dat voor jouw opdracht?

‘Sinds kort heb ik een nieuwe opdracht. Ik ben toch weer teruggegaan naar de scheepvaart! Ik ben nu via Brunel aan de slag als Superintendent bij MF Shipping Group. Voor mij is dit geweldig, want ik miste de scheepvaart wel. Als Superintendent – opzichter van alle technische installaties op een schip – kan ik reizen, maar hoef ik nooit lang achter elkaar weg. Een oud-collega herinnerde me laatst nog aan mijn uitspraak van vroeger. Ik zei dat ik tot mijn dertigste wilde varen en dan Superintendent wilde worden. Dat is sneller gelukt dan ik dacht!’

Meer lezen over Engineering?

Bruneller Pim Jacobs werkt als engineer binnen Siemens Gamesa aan onderzoeksprojecten om de bladen v... Binnen een ontwerp zit vaak nog veel ruimte voor details, ik vind het leuk om passende oplossingen t... Dirk-Jan Euverman werkt bij Brunel en volgt de leergang Projectmanagement