Een goede motivatiebrief schrijven? Volg deze tips.

Je hebt natuurlijk maar één kans voor een goede eerste indruk. Maar hoe schrijf je nou een motivatiebrief die er echt uitspringt? En wat is de beste opmaak voor een motivatiebrief? We vertellen je er graag alles over en geven je belangrijke tips inzake motivatiebrief do’s en dont’s.

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief schrijf je om de interesse van recruiters te wekken, zodat je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Maar wat is nou het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief? Waar je bij een sollicitatiebrief vooral de focus legt op je cv, werkervaring, kennis en opleidingen, ligt de nadruk bij het schrijven van een motivatiebrief voornamelijk op wat jouw motivatie is. In een goede motivatiebrief laat je zien wie jij bent als persoon, wat je drijft, waarom de functie en het bedrijf (of traineeship) je aanspreekt en waarom je geschikt bent.

Motivatiebrief aanhef

We beginnen bij het begin: het schrijven van een goede motivatiebrief valt of staat bij een goede voorbereiding. Het is altijd een lastige vraag, aan wie je je motivatiebrief moet richten. Doe onderzoek, bekijk de website en achterhaal wie de recruiter is, zodat je je motivatiebrief ter attentie van deze persoon kunt sturen. Blijf hierbij wel formeel (dus beter “geachte” dan “beste”). Als je deze informatie niet kunt terugvinden is een belletje handig. Recruiters beschouwen sollicitanten doorgaans als competenter als ze een stem hebben gehoord, zo blijkt uit onderzoek. Bereid je voor op het gesprek met een aantal vragen aangaande de functie. Zo ben je beter voorbereid én je kunt je motivatiebrief richten aan de juiste persoon!

Opmaak motivatiebrief

Erg belangrijk bij een goede motivatiebrief schrijven, is de opbouw. Vooral de eerste alinea en dan met name de eerste zin. Mensen die je motivatiebrief beoordelen, lezen honderden motivaties per dag. Zorg er dus voor dat jij op een positieve manier opvalt. Geef in de eerste alinea meteen duidelijk aan waarom je de motivatiebrief schrijft en wind er geen doekjes omheen. Ook als je je motivatie per e-mail verstuurd, gebruik je een traditioneel briefhoofd. Deze is voorzien van eerst je eigen gegevens, gevolgd door de contactgegevens van de geadresseerde. Vermeld ook plaats en datum en laat door middel van een ‘betreft’-regel zien om welke functie het gaat. Formuleer duidelijk en helder waarom je de motivatie schrijft en de baan wilt hebben. Maak je motivatie tastbaar met een persoonlijke anekdote van een regel of twee. Leg daarbij een link tussen de functie en jezelf en de organisatie. Zorg ervoor dat je motivatiebrief scanbaar is en houdt het bij drie of vier alinea’s.

Overtuig met persoonlijkheid

Houd het relevant, maar maak het vooral persoonlijk. Benoem waarom je deze plek wilt hebben en licht het verder toe. Vermijd clichés als: “Ik solliciteer op de functie van online marketeer, omdat marketing me altijd heeft geïnteresseerd”.

Er is altijd wel iets waarmee je je interesse nader toe kunt lichten, bijvoorbeeld. “Sinds mijn vader in mijn jeugd op onrechtmatige wijze zijn baan verloor en dankzij de hulp van een online marketeer zijn eigen webshop succesvol liet worden, fascineert het me enorm wat je met online marketing voor anderen kunt betekenen”.

Deel je werkervaring

Na het benoemen en toelichten van je motivatie, is het tijd om jezelf voor te stellen en je opleiding en werkervaring toe te lichten. Doe dit zo geordend en helder mogelijk en vermeld de gegevens zonder er al te veel over uit te weiden. Voeg eervolle vermeldingen of andere prestaties altijd toe. Vertel wat je hebt bereikt maar zorg ervoor dat het niet opschepperig overkomt.

Laat zien wie je bent

Voor het invullen van een functie is een bedrijf op zoek naar mensen met bepaalde kwaliteiten en karaktereigenschappen. Door persoonlijkheidskenmerken te benoemen die passen bij het bedrijf zorg je voor een cultural-fit. Benoem de kenmerken niet alleen (dat is te algemeen) maar onderbouw ze ook aan de hand van een authentiek voorbeeld. Benoem je bijvoorbeeld leergierig, sociaal, ondernemend of avontuurlijk, licht dit dan aan de hand van een voorbeeld toe. Lees voordat je dit gedeelte van je motivatiebrief gaat schrijven, de functie-eisen nog eens goed door en verdiep je in de bedrijfscultuur! Licht ook je interesses persoonlijk toe. Doe dit op een manier die een eerlijk beeld schetst van wie je bent en waarom jij geïnteresseerd bent in deze baan of opleiding. Toon je ambitie en durf te laten zien hoe jij jezelf ziet in je nieuwe rol, wat je eruit hoopt te halen en wat je bij gaat dragen.

Motivatiebrief eindigen

Tot slot willen we je nog wat tips op het hart drukken. Eindig je motivatiebrief kort en bondig, zonder al te veel fratsen. Sluit netjes en beleefd af, de afsluiting is niet bedoeld voor creatieve uitspattingen in de hoop de lezer te overtuigen. Dat heb je natuurlijk in de voorgaande alinea’s allang gedaan. Lees je brief aandachtig door en let erop dat de schrijfstijl bij het bedrijf past. Voorkom spelfouten en vraag een vriend of familielid om je brief te checken. Vaak zien anderen foutjes die je zelf over het hoofd hebt gezien en wellicht heeft iemand nog een goede toevoeging. Screen je brief op het gebruik van korte, actieve zinnen en vermijd clichés.

Lees hier meer sollicitatietips!