5 vragen aan een Senior Electronics Designer bij Philips

Bij elektronica denk je misschien aan een wirwar van gekleurde draden, stekkers en stopcontacten om elektrische apparaten te activeren. Maar er is meer! Zoals het ontwikkelen en optimaliseren van elektronische apparatuur. Hoe is het om dit specifiek voor de medische sector te doen? We stellen vijf prangende vragen aan Senior Electronics Designer Willem-Jan Dirks, die röntgenapparatuur optimaliseert bij Philips in Best. Hoe dat eraan toegaat? Je leest het hier.

1. Wat houdt jouw huidige project bij Philips in?

Voor dit project richten wij ons bij Philips alleen op bestaande IGT-apparatuur. IGT staat voor ‘Image Guided Therapy’, beter bekend als röntgentherapie. Philips beschikt nu over twee IGT-types, en daarin zit meteen de uitdaging voor mijn team: aan de hand van het nieuwere model optimaliseren wij de oudere variant. Ons doel is om deze zodanig te upgraden, dat we de afgesproken serviceafspraken van tien jaar kunnen waarborgen. 

2. Hoe optimaliseer je IGT-apparatuur?

Mijn rol in dit project is grotendeels onderzoekend: ik observeer hoe het apparaat nu werkt, wat de requirements zijn, hoe die zijn ontstaan, en zo verder. Zo spit ik heel wat documenten door. Wat ik vaak merk, is dat apparatenkennis bij de technici vooral in het hoofd zit – en niet zwart-op-wit staat. Ik begin daarom echt bij het begin en registreer alles wat ik waarneem. Dat levert heel wat pagina’s aan specificaties op!

3. Wat maakt dit project extra uitdagend?

Röntgenapparatuur wordt gebruikt in ziekenhuizen. Veiligheid en kwaliteit zijn dus cruciaal en ieder onderdeel moet feilloos werken. Onderdelen als röntgenbuizen en -detectoren stel je dus zo nauwkeurig mogelijk af; je doel is immers om minimale straling te gebruiken, met maximaal resultaat. Bovendien is het essentieel dat je ieder procesdetail  registreert: je moet auditors te allen tijde kunnen laten zien wat je hebt gedaan.

 4. Wat is er uniek aan dit project?

Als Senior Electronics Designer draag ik bij aan het verbeteren van de medische zorg. Ik beteken iets voor de maatschappij, en dat voelt goed. Ik werk trouwens wel indirect met straling, wat maatregelen vereist. Bij Philips volg je daarom verplicht veiligheidstrainingen over IGT. Voor mij is dat zelfs de basis voor het optimaliseren van IGT-apparatuur. Trainingen over wet- en regelgeving dragen daar nog eens extra aan bij. 

5. Hoe verloopt het optimalisatieproces?

Ik verzamel ontzettend veel gegevens, lees documentatie nauwkeurig door en registreer iedere stap. Hoe werkt de apparatuur nu? Wat ontbreekt nog? Vervolgens stel ik nieuwe criteria op, definieer ik het maak- en testproces en leg ik de projectverwachtingen vast. De uitvoering wordt door een externe partner verzorgd; goed stakeholdermanagement is dus essentieel. Aan de hand van de SLA’s (Service Level Agreements) wordt alles geïmplementeerd, en dan hebben we na een aantal maanden een nieuw type!