Een carrièreswitch maken: hoe doe je dat?

Waarom die switch naar een andere job?

De redenen om een carrièreswitch te willen maken lopen uiteen. Misschien is je huidige functie niet wat je ervan had gehoopt of ben je voor de veilige optie gegaan. Je wilt je dromen najagen of bent klaar om opnieuw nieuwe zaken te leren. Wat de reden ook is, je kijkt ernaar uit om een job te vinden die echt bij je past en je gelukkig maakt.  

Goed nieuws!

Hoe lastig het ook lijkt om voor een andere uitdaging te gaan, het is mogelijk. Je contract opzeggen doe je niet zomaar. Maar door de stap te zetten zorg je ervoor dat je kan doen wat je graag wilt doen. Nu alleen nog even uitzoeken wat het moet worden. Met deze tips lukt het je om een carrièreswitch te maken:

1. Ontdek wat bij je past

Ok, dit klinkt misschien wat voor de hand liggend maar om dit te achterhalen moet je jezelf goed kennen. Dit doe je aan de hand van drie stappen:

- Onderzoek wat je waarden zijn

Vraag jezelf af wat de zaken zijn die je raken, die er voor jou in je leven echt toe doen. Zoals bijvoorbeeld teamwork, innerlijke groei of verantwoordelijkheid.

- Zet je unieke kwaliteiten en ervaring op een rijtje

Dit zijn de dingen waar je goed in bent. Vraag dit vooral ook aan je collega’s en vrienden. Iets wat je zelf niet eens als kwaliteit ervaart, omdat je het zo vanzelfsprekend vindt, kan voor een ander een jaloersmakende eigenschap zijn.

- Bedenk waar je interesse echt naar uit gaat 

In welke onderwerpen en activiteiten kan je jezelf verliezen en waar krijg je echt energie van?

Schrijf dit op, want met deze basis ga je aan de slag. Houd deze informatie steeds bij de hand als je je oriënteert. De kans is groot dat een functie die aansluit op je waarden, kwaliteiten én interesse jouw ideale job is!

2. Oriënteer je

Niemand weet precies wat iedere functie inhoudt. Maar het mooie is: iedereen praat graag over zichzelf en zijn of haar werk. Dus aarzel niet en vraag die LinkedIn-connectie of vriend van je buurvrouw om tijdens een kop koffie zijn ervaring met je te delen. Neem naast deze gesprekken zoveel mogelijk vacatures door. Ontdek zo welke bedrijven je interessant vindt en welke onderdelen van een functie je aanspreken. Ook kan je eens met één van onze Account Managers een gesprek aangaan. Zij begeleiden dagelijks mensen naar een nieuwe carrière en kunnen ook jou dus ondersteunen in het vinden van de juiste match.

3. Onderzoek het eisenpakket

Heb je iets gevonden waar je enthousiast van wordt? Achterhaal dan of je aan het gevraagde profiel voldoet. De gevraagde vijf jaar werkervaring in een vacature is niet altijd een harde eis. Je kan dus altijd even contact opnemen met de vermelde contactpersoon. Ligt jouw wens écht in een totaal ander werkveld dan je huidige job? Ook dan geldt: bel de recruiter die in de vacature staat. Vraag wat je nodig hebt om in jouw droomjob te passen.

4. Volg trainingen

Ontwikkel de vaardigheden die nodig zijn om een carrièreswitch te maken. Brunel richt zich op talent en potentieel. De persoon is belangrijker dan de ervaring. Vakinhoudelijke trainingen en soft skills-trainingen stomen je klaar voor je vervolgstap. Zo vergoot je je carrièrekansen en maak je het voor jezelf mogelijk om in een branche aan de slag te gaan die nu onbereikbaar lijkt.

5. Waag de sprong

Je zekerheid en veiligheid opgeven doe je niet zomaar. Je kunt degelijk onderzoek doen en risico’s inschatten en dan nog weet je nooit zeker of je de juiste keuze maakt. Hoe cliché ook: elke stap die je zet brengt je dichter bij je doel. Als je niet in beweging komt weet je zeker dat er niets verandert. Als een stap je niet direct brengt waar je wilt zijn, dan komt dat in de stap die erop volgt. Je kan dus eigenlijk geen verkeerde keuze maken.