De perfecte sollicitatiebrief - deel 2

vrijdag 5 januari 2018

8 slimme tips!

Overal online kan je sollicitatietips vinden, maar onze Account Managers en Recruiters delen graag de tips met jou die zij persoonlijk belangrijk vinden.
Lees het in dit tweede deel en doe er je voordeel mee om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven en te worden uitgenodigd voor een gesprek.

Misschien start jij dan straks wel met je droomjob!

1. Geen samenvatting van je cv

Je sollicitatiebrief moet een aanvulling op je cv zijn en een motivatie voor de functie en voor de organisatie. Maak van je brief geen samenvatting van je cv, maar net een aanvulling. Grijp in je brief de kans om de feiten uit je cv tot leven te brengen met voorbeelden. 

2. Persoonlijk

Blijf weg van nietszeggende woorden zoals spontaan, gedreven, flexibel of assertief. Dit zijn algemene kenmerken die niet veel zeggen over wat jou bijzonder maakt. Gebruik daarom juist woorden die specifiek iets over jouw eigenschappen zeggen of maak het concreet. Bijvoorbeeld, ik ben altijd de eerste die roept; ‘Ja, fijn! Ik fix dat wel’, als er iets georganiseerd moet worden.

3. Maak verbindingen

Als je deze persoonlijke eigenschappen goed op papier hebt staan, verbind ze dan aan de waarden of functievereisten van de organisatie. Ben je bijvoorbeeld erg sportief? Leg dan uit hoe dit bijdraagt aan de resultaatgerichtheid in jouw werk. 

4. Personal brand

Laat zien wie je bent! Waar sta jij voor, wat houdt je bezig in je vrije tijd en waar heb jij een passie voor? Met antwoorden op deze vragen laat je de lezer kennismaken met jou. Zo kun je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten met een soortgelijk cv. 

5. Leergierig

Sta je aan het begin van je carrière dan is de kans groot dat je nog niet alle vaardigheden beheerst die er worden gevraagd. Aangeven dat je graag leert als het op de gevraagde kwaliteiten neerkomt is niet de beste zet. Je solliciteert niet naar een opleiding, maar naar een functie waar je erg goed in bent. Je wil in een sollicitatie meteen duidelijk maken wat je te bieden hebt. Let op: je kunt natuurlijk wel aangeven dat je opleidingsmogelijkheden belangrijk vindt, omdat je graag verder wilt groeien. Daarmee geef je aan dat je ook ambitieus bent.

6. Eye-catcher

Eindig je brief met een eye-catcher. Waarom ben jij geschikter dan anderen? Wat maakt jou bijzonder? Waarom moeten we jou uitnodigen? Vind je het als starter moeilijk dit van jezelf te zeggen, vraag dit dan collega’s van je huidige (studenten)job, familie of vrienden

7. Eindigen

In het slot van je brief zet je wat je uiteindelijk wilt bereiken met je brief en dat is uiteraard te worden uitgenodigd voor een gesprek. Zet hierin nooit: ik ‘hoop’ uitgenodigd te worden voor een gesprek, dat klinkt veel te onzeker, of ik ‘denk’ dus dat ik geschikt ben voor deze functie. Nee, je bent natuurlijk overtuigd dat je de functie aan kan!

8. Online zichtbaarheid

Account Managers en Recruiters kijken altijd even online naar wie ze voor zich hebben. Zorg dat je LinkedInprofiel dan ook hetzelfde is als wat je in je cv hebt staan. Het is altijd positief als je daar een aantal aanbevelingen hebt staan van (voormalig) collega’s. Of vermeld referenties op je cv. Vraag dan wel altijd eerst aan iemand of hij referent voor je wil zijn.

Lees hier meer tips om een perfecte sollicitatiebrief te schrijven