Interviewers: let op!

dinsdag 7 februari 2017

In een sollicitatiegesprek doet niet alleen de kandidaat zijn of haar best, maar de interviewer moet dit net zo zeer doen. Employer branding is belangrijker dan ooit en een sollicitatiegesprek is de ideale kans een kandidaat een goed gevoel over jouw organisatie mee te geven. Trap daarom niet in de volgende valkuilen tijdens het sollicitatiegesprek.

 

In de rede vallen

Laat de kandidaat altijd uitpraten, ook als hij of zij teveel uitweidt over een onderwerp. Zo voorkom je dat een kandidaat het gevoel krijgt dat zijn of haar antwoord niet interessant genoeg is. Ook voorkom je dat de kandidaat hierna geremd gaat zijn in het antwoorden.

Zwijg

Stel een open vraag en zwijg daarna. Kom niet in de verleiding om meteen wanneer de kandidaat klaar lijkt te zijn met zijn antwoord zelf weer te gaan praten. Een korte stilte kan er toe leiden dat de kandidaat door gaat praten en het antwoord aanvult. De kandidaat heeft dan namelijk zelf even extra tijd gehad om na te denken en zal gedetailleerder op de vraag in kunnen gaan.

Niet doorvragen

Vraag altijd door en wees niet snel tevreden met een antwoord. Wanneer je doorvraagt krijgt de kandidaat de kans om dieper op de vraag in te gaan waardoor jij meer concrete informatie krijgt. Ook als een kandidaat moeite heeft een vraag te beantwoorden, neem dan samen de tijd om tot een antwoord te komen. Hiermee stel je de kandidaat op het gemak.

Te veel zelf aan het woord zijn

Uit onderzoek van Marcus Buckingham, auteur en business consultant voor onder andere Coca-Cola, Toyota en Facebook, blijkt dat het belangrijk is om de kandidaat 90% van de tijd aan het woord te laten. De 10% die overblijft, is voor jou om open vragen te stellen. De kandidaat vertelt zo veel mogelijk over zichzelf waardoor jij een helder beeld krijgt of er een match is.

Niet naar antwoorden leiden

Een mening over iemand wordt snel gevormd. Probeer echter niet dit plaatje bevestigd te krijgen door je vragen in een bepaalde richting te stellen. Ga altijd voor open vragen en geef zo de kandidaat de kans jou te verrassen.

Voorbereiding

Een sollicitatie gaat er niet alleen om dat jij de juiste medewerker zal vinden, maar ook dat de kandidaat zijn of haar ideale nieuwe werkplek vindt. Verdiep je daarom in de kandidaat en sla de voorbereiding niet over. Laat aan de kandidaat merken dat je op de hoogte bent van zijn of haar kennis en ervaring.