Yoachim, onze Project Engineer Labo Operations aan het woord!

Laborant met pipet

Na het afronden van zijn postdoctorale opleiding als Ingenieur in de Chemie, ging Yoachim aan de slag bij Brunel. Hij zit ondertussen 7 maanden op een project in de farmaceutische sector als Project Engineer bij het departement Labo Operations. Benieuwd naar Yoachim zijn eerste ervaring in de industrie? In onderstaand interview kom je te weten hoe hij zijn functie als Project Engineer ervaart en wat hij er net zo leuk aan vindt.  

Hoe ziet jouw takenpakket eruit als Projectingenieur? 

Ik ben aan de slag bij een subteam van de afdeling Labo Operations, dat zich bezighoudt met Compliance & Validation. Ik ben gestart met een project waar ik verantwoordelijk was voor de coördinatie van de vervanging van het glaswerk in een 10-tal labo’s. Denk hierbij aan maatcilinders of pipetten. 
 
Mijn huidige hoofdtaak is het ontwikkelen van een ‘Near Infrared Spectroscopy’ model. Dit NIR model moet zorgen voor een tijds-en kostwinst van het testen van verschillende gevriesdroogde medicijnen op de aanwezigheid van vocht. Dit realiseren we via multivariate data-analyse, waarbij we de data van de oude methode koppelen aan de nieuwe om zo tot een volledig nieuw model te komen. Bovendien waak ik erover dat dit model voldoet aan bepaalde criteria zoals bijvoorbeeld een foutenpercentage van precisie & accuraatheid. 

Welke vaardigheden heb jij dagelijks nodig om jouw rol als Projectingenieur goed uit te voeren?  

De voornaamste vaardigheid die ik nodig heb is het goed kunnen communiceren met verschillende partners. Dit betekent het maken van goede afspraken, alles goed documenteren en laten nalezen. Daarnaast moet je als Project Engineer goed kunnen multitasken en plannen om de testings van verschillende producten efficiënt te kunnen organiseren. Tenslotte is het belangrijk dat je kritisch kan denken en dat je uiteraard je gezond verstand gebruikt. 

Wat vind je het leukste aan je job?  

Ik vind het enorm boeiend om een nieuw model te ontwikkelen. Voornamelijk omdat er bij elk product nieuwe uitdagingen zijn waardoor je er telkens op een andere manier naar moet kijken. Dit zorgt ervoor dat je steeds kritisch en analytisch blijft nadenken. Langs de andere kant haal ik ook veel voldoening uit het contact met de labo’s. Ik vind het fijn om een goede wisselwerking te hebben en om positieve feedback te ontvangen van de laboratoria. 

Op welke carrièreprestatie ben jij het meest trots? En waarom? 

Oorspronkelijk was het de bedoeling om huidig project samen met een andere collega uit te voeren. Na enkele maanden is dit project echter volledig op mijn schouders komen te vallen. Hoewel dit voor extra werk en stress heeft gezorgd in deze periode, ben ik fier op mezelf dat ik de voortgang van het project heb verzekerd. Bovendien ben ik trots op de verwerking van mijn eerste rapport. Dit is een hele uitdaging omdat alles strikt moet worden opgesteld, rekening houdend met de GMP-wetgeving. Wanneer je dan zo'n complex project kan afronden, geeft me dat een goed gevoel.

Waarom heb je ervoor gekozen om te werken als consultant bij Brunel?  

Via een jobbeurs op de VUB ben ik met Brunel in contact gekomen. Van in het begin ben ik zeer tevreden van de openheid en communicatie van Brunel. Alle vragen die ik stel, worden snel en duidelijk beantwoord. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik in Brunel de ideale partner zag om te zoeken naar interessante projecten. Bovendien krijg je als consultant de ruimte om van verschillende industrieën en functies te proeven om zo te weten te komen wat je werkelijk leuk vindt. 

Project Ingenieur Yoachim