Een succesvol video-interview ? 3 tips! 

Vrouw achter een laptop

De wereld is veranderd en wij als mens kunnen ons hier gelukkig snel aan aanpassen. Het voeren van interviews via Skype, Teams of zelfs Whatsapp was pre-Corona ook al gekend, maar nu zal dit steeds vaker de norm zijn. Heb je geen ervaring of ben je onzeker over zo een online sollicitatiegesprek? Wij hebben enkele tips & tricks opgelijst met hoe jij je het best met een online interview kan omgaan.

Wees bewust van je omgeving

Het is belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving. Zorg ervoor dat je:

■ in een rustige kamer zit waar je niet gestoord kan worden en vertel je huisgenoten dat je dat uur bezet bent.

■ je smartphone uit zet. Op deze manier kan je ongestoord deelnemen aan het gesprek en voorkom je afleiding of een onderbreking van het gesprek.

■ de vacature naast je hebt liggen, een notitieboekje met een pen en eventueel een flesje water.  Deze zaken even gaan halen tijdens het video-interview komt niet goed over bij je gesprekspartner.

 

Daarnaast wordt je omgeving wordt deels bepaald door de tool waar je gebruik van maakt. Spreek daarom op voorhand af welke tool jullie gebruiken. Als dit via Teams is, kan een leuke tip zijn om je achtergrond te wijzigen naar een kantoorruimte bv. Dit komt professioneler over en zo waan je jezelf ook even ergens anders dan thuis.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Net zoals je je voorbereidt voor een gesprek op kantoor is dit niet anders bij een video-interview. Een goede voorbereiding helpt je zeker vooruit. De eerste stap om aan te tonen dat je gemotiveerd bent, is door te laten zien dat je kennis hebt over de functie, de organisatie en de branche.Inhoudelijke bedrijfskennis opdoen kan je op verschillende manieren. Bijvoorbeeld op de website maar even goed ook op social media.

Verder beschikken we anno 2020 over hele mooie technologieën om online gesprekken te voeren, maar test deze toch even uit. Denk hierbij aan de applicatie zelf, je webcam en je microfoon.

Samengevat, zorg dat je:

■ je beeld- en geluidskwaliteit op voorhand test. Niemand kijkt graag naar een video met haperend geluid of beeld. 

■ je de vacature goed doorneemt om te weten wat er verwacht wordt en hoe jij hieraan voldoet met jouw kwaliteiten.

■ in je eigen woorden kan vertellen wat de activiteiten van het bedrijf zijn. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in de branche.

■ ook weet wie je gesprekpartner is. Hiermee bedoelen we niet dat je deze persoon moet stalken op social media, maar weet op zijn minst wel wat zijn of haar functie is.

■ op tijd klaar zit achter je laptop of PC, er is niets zo vervelend dan moeten wachten op je gesprekspartner. Indien er toch problemen opduiken, bel dan even naar je gesprekspartner.

Telefoongesprek achter de computer

Het gesprek

Een scherpe intro 
Hiermee grijp je de aandacht. Zorg dat je meteen luid en duidelijk genoeg spreekt. Probeer verder ook te letten op je tempo doorheen het gesprek, spreek niet te snel en vraag soms aan je gesprekspartner of hij of zij nog vragen heeft. Daarbovenop is het maken van oogcontact ontzettend belangrijk in een video-interview. Het lijkt misschien minder relevant, maar kijk af en toe eens in de camera van je laptop of PC. Zo maak je op afstand toch contact met degene die naar jou kijkt. Zet de camera ook niet te ver weg: één meter afstand en op ooghoogte is het beste. 

Het middenstuk 
Hierin vertel je kort iets over jezelf, waarom de functie bij jou past en wat jou drijft. Belangrijk hierbij is dat je oplet met woorden zoals flexibel, enthousiast, duizendpoot en teamplayer, want die zeggen weinig over jezelf. Maak het persoonlijk door concrete voorbeelden te geven. Let er dus op dat je het gesprek niet gebruikt als een vervanging van je CV, maar als een aanvulling. Ga niet stap voor stap je CV doorlopen, maar licht de belangrijkste punten uit.  

De sollicitatievragen 
Probeer tot slot ook goed te antwoorden op de verschillende sollicitatievragen die je zal krijgen door je hierop voor te bereiden. Ben je in staat om je motivatie en competenties te verwoorden? Ook het benoemen van je sterke punten en ontwikkelpunten is een veelvoorkomende vraag die je kan verwachten.  

Zelf vragen stellen 
Naast de vragen die je krijgt van de recruiter krijg je vaak op het einde van gesprek ook de kans om zelf vragen te stellen. Door het stellen van goede vragen toon je aan dat je oprechte interesse hebt in het reilen en zeilen van de organisatie. Let er wel op dat je geen vragen stelt om vragen te stellen! Het antwoord moet niet eenvoudig te vinden zijn op internet. Val niet in herhaling, het komt onprofessioneel over als de recruiter het antwoord eerder al heeft gegeven, dus let op dat je niet in herhaling valt. Vraag op het einde van je gesprek ook steeds wat de termijn is waarin je feedback mag verwachten. 

Meer lezen? Klik hieronder!

LinkedIn heeft nog meer aan populariteit gewonnen de laatste tijd. Professionals uit alle sectoren v... Gillende kinderen. Snel s'avonds voor de tv je mailbox nog checken. De vaatwasser die naar je lonkt ... Na het afronden van zijn postdoctorale opleiding als Ingenieur in de Chemie, ging Yoachim aan de sla...