Welke talenten zijn op jou van toepassing

Ik sloeg onlangs Jobat open, waarbij mijn oog viel op een interessant artikel. Met ‘Welk talent is op jouw lijf geschreven?’ stelde het medium aan de lezer een pertinente vraag. Blijkt dat er minstens vijf talenten belangrijk zijn om een succesvolle carrière uit te bouwen. En wie wil er niet op een of andere manier succesvol zijn in zijn of haar carrière? Ik deed even de test.

 

De succesvolle communicator is een type dat ik ooit hoop te worden, maar waarvan ik besef dat het geen evidentie is. Een work in progress, zeg maar. Presentaties geven, gesprekken voeren, onderhandelingen afronden… Het lukt me allemaal wel, maar beweren dat dit als vanzelf gaat is toch een brug te ver.

Het technologiegenie is dan weer iets te hoog gegrepen. Een achtergrond als IT’er met jaren sales- en HR-ervaring, maakt van mij meer een generalist dan een echt genie. De interesse in technologie is er zeker, maar ik moet toegeven dat dit talent voor een stuk aan mij voorbij gaat.

De grammaticafanaat, daar kan ik me wel voor een stuk in vinden. Uit mijn opvoeding draag ik dit heel sterk mee. Ik kan geen tekst lezen zonder de schrijffouten te zien staan. Jarenlang oefenen en ouders die hier heel erg de nadruk op legden, hebben toch hun vruchten afgeworpen. Al moet ik toegeven dat mijn drang naar snelheid weleens de overhand neemt.
Het redactionele aspect van dit talent is echter eerder een wens dan een talent.

De innovator leunt dicht aan bij mijn behoefte om oplossingen te vinden voor allerlei soorten problemen. Echter, hoe vernieuwend ben ik dan echt? Een creatieve problem solver is in mijn geval misschien een betere omschrijving.

De planner werd als vijfde talent beschreven. Hoewel ik van elk talent wel een stukje bezit, denk ik toch dat planning en organisatie enkele van mijn belangrijkste talenten zijn. Leuke evenementen organiseren, dossiers opvolgen, een agenda beheren zodat alle puzzelstukjes mooi in elkaar passen,... helemaal mijn ding!

Het artikel legt de nadruk op deze vijf talenten, maar er zijn er nog zoveel meer die volgens mij mogelijk zijn. Ik denk ook dat voor mezelf drie bepaalde talenten steeds belangrijker worden in mijn functie als HR Manager: de ambitie om jezelf te blijven ontplooien, nieuwsgierigheid die leidt tot nieuwe ontdekkingen, en het ondersteunen en begeleiden van mensen waar nodig. Ook daarin wil ik succesvol zijn!

In de jaren dat ik er werk, heeft Brunel me vele kansen gegeven en ervoor gezorgd dat ik mijn talenten kon ontdekken, ontplooien en gebruiken. Mijn huidige rol geeft me voldoening omdat ik dingen kan plannen, problemen kan helpen oplossen en ervoor kan zorgen dat mensen ondersteund worden waar dat nodig is. Misschien is dat wel mijn unieke talent: in andere mensen talenten herkennen, en hen helpen deze verder te ontplooien. En dat vind ik nu net het mooie aan mijn job bij Brunel!