Personal Branding

Nikki

Personal Branding, wat is dat? En wat heb jij er aan? Onze Nederlandse collega, campus recruiter, Nikki geeft hier regelmatig trainingen in en geeft jou alle tips en trucs om jezelf te onderscheiden bij het zoeken naar een baan.

Jezelf onderscheiden

Personal Branding is weten wat je uniek maakt en weten op welke manier jij jezelf kunt onderscheiden van de rest. Bijvoorbeeld: wat kan je doen om jezelf te onderscheiden van je medestudenten met hetzelfde diploma? Of van jouw collega met hetzelfde aantal jaren ervaring? Het begint allemaal bij zelfonderzoek. Alleen jij weet welk doel je wilt bereiken en wat de sterke punten zijn die jou uniek maken.

Verkoop jezelf!
De toegevoegde waarde van een sterk personal brand zien we steeds meer terug op de arbeidsmarkt. Bedrijven hechten steeds meer waarde aan een persoonlijkheid die past bij de organisatie. Soms is dit zelfs belangrijker dan dat je perfect aansluit bij de gestelde eisen. Certificaten kunnen behaald worden, werkzaamheden kunnen aangeleerd worden, maar een persoon is en blijft wie hij is. Het is dus de uitdaging om jezelf als persoon, of als merk, te verkopen aan een potentiele werkgever. Door jezelf te kennen weet je wat jouw sterke punten zijn. Schrijf deze uit, benoem voor jezelf waarom dit jouw sterke punten zijn en koppel hier recente en concrete voorbeelden aan. Door deze concrete voorbeelden te noemen laat je namelijk zien wat deze sterke punten in de praktijk inhouden. Wees origineel, creatief maar vooral, wees jezelf!

Unique selling points
Daag jezelf uit bij het vinden van jouw sterke punten en denk verder dan de standaard competenties en kwaliteiten die aan jouw opleiding of functie verbonden zijn. Je kunt bijvoorbeeld van een financieel expert verwachten dat nauwkeurigheid de basis is. Dit is echter geen competentie wat een financieel expert zo uniek maakt. Denk daarom na over competenties die niet standaard bij een functie horen, maar die wel echt van toegevoegde waarde kunnen zijn. Wat is er uniek aan jouw persoonlijkheid? Vraag ook wat medestudenten of collega’s van jou vinden. Zie jezelf als een merk. Zo kom je er achter welke unique selling points jij hebt. Daarmee laat je zien waarom een werkgever juist voor jou moet kiezen.

Eerste indruk
Als je dit in kaart hebt gebracht voor jezelf is het belangrijk om te controleren of jouw beeld overeenkomt met het beeld wat mensen van jou hebben. Welke eerste indruk geef je? Dit is een essentieel onderdeel van een sterk personal brand. Het moment waar jij jouw eerste indruk achterlaat is iedere keer anders. Misschien kom je eerst online met iemand in contact, op een netwerkborrel of juist telefonisch. Daarom is het belangrijk altijd één beeld af te geven. Wanneer jij een heel enthousiast telefonisch gesprek hebt met een recruiter maar tijdens een sollicitatiegesprek heel anders overkomt, doet dat afbreuk aan jouw personal brand. Daarom is het belangrijk dat je altijd trouw blijft aan jouw brand en durft te laten zien en horen wat jou als persoon uniek maakt.

Online brand
Belangrijk is dat je jouw social media kanalen, voor de buitenwereld, professioneel inricht. Wanneer een recruiter of werkgever bijvoorbeeld jouw Facebook- of LinkedInprofiel opzoekt moet diegene het juiste beeld van jou krijgen. Zo versterk je jouw merk.
Voeg jouw unieke sterke punten ook toe aan je cv. Zo laat je daar ook al zien waarom juist jij de juiste persoon voor de baan bent.