Solliciteren in coronatijd, zo doe je dat!

Solliciteren in coronatijd, zo doe je dat! - Brunel

Voor de meeste (ander) werkzoekenden is solliciteren op zich al best spannend, laat staan solliciteren in coronatijd. Want waar je voorheen ‘gewoon’ werd uitgenodigd op locatie voor een face-to-facegesprek, vinden de meeste sollicitatiegesprekken vanwege corona online plaats. En ook als je al gewend bent aan facetimen of skypen met vrienden, vergt een intake via Teams, Zoom of Webex echt wel wat voorbereiding. Hoe pak je dit aan? En waar moet je eigenlijk op letten als je tijdens de procedure wél bij het bedrijf van jouw potentiële nieuwe werkgever wordt uitgenodigd? Wij hebben vijf tips voor je!

Besteed aandacht aan de telefonische kennismaking

Wanneer het precies gebeurt, heb je natuurlijk niet in de hand. Maar als je ergens hebt gesolliciteerd, weet je dat je gebeld kunt worden door een recruiter. Nu live gesprekken niet meer zo vanzelfsprekend zijn als voorheen, is een eerste indruk via de telefoon belangrijker dan ooit. Dus verschijnt er een nieuw telefoonnummer in beeld? Zorg er dan voor dat je duidelijk je naam zegt als je opneemt; simpelweg ‘hallo?’ nadat je op accept hebt gedrukt wekt geen professionele indruk. Net als bellen in gezelschap of in een rumoerige omgeving, want (heel) hard praten of juist fluisteren roept vaak meer vragen op dan het beantwoordt.

Informeer naar de aangepaste sollicitatieprocedure

Voor de meeste organisaties waren sollicitatieprocedures jarenlang zo goed als inwisselbaar: uit hoeveel gesprekken een sollicitatietraject ook bestond, ze vonden vrijwel altijd op locatie plaats. Vanwege de corona-uitbraak zagen werkgevers zich genoodzaakt nieuwe wervingsstrategieën te bedenken, en zo’n strategie kan per bedrijf en zelfs per functie verschillen. Vaak zal een recruiter je hier uit zichzelf wel in meenemen, maar informeer hier gerust zelf naar en vraag vooral door. Hiermee toon je niet alleen je interesse, maar ook je verantwoordelijkheidsgevoel.

Maak (extra) werk van je sollicitatie-videogesprek

Of je het nu gaat om je eerste online sollicitatiegesprek ever of niet, als je dit vanuit huis doet dan vergt dit extra voorbereiding. Want misschien heb je niet alleen met je eigen agenda te maken, maar ook met die van je (thuiswerkende) huisgenoot, partner of kinderen. Zorg er dus voor dat je het rijk alleen hebt, ruim rondslingerende spullen op en oefen van tevoren. Niet alleen met de tooling en de programma’s, maar ook met de afstand tot de webcam en je positie ten opzichte van de camera. En last but not least: kleed en style jezelf alsof het gesprek op locatie plaatsvindt!

Bedenk alternatieven om een goed beeld te krijgen

Op afstand overleggen met een collega, je manager of het hele team, daar zijn we de afgelopen maanden best handig in geworden. Maar een goed beeld krijgen van een nieuwe werkplek, een nieuwe bedrijfscultuur en nieuwe teamleden is een heel ander verhaal. Als je wat verder bent in de procedure, kun je aan de recruiter vragen om een zoom-meeting in te plannen met de mensen met wie je het meest gaat samenwerken. Of je vraagt iemand een filmpje of een vlog te maken van het gebouw, de afdeling en je bureau. Zodat je, al is het op afstand, toch een indruk krijgt van de sfeer.

Vraag naar de coronaregels en -afspraken op locatie

Er komt een moment dat je het gebouw van je nieuwe werkgever betreedt. Dat kan al voor een oriënterende kop koffie zijn, maar het kan ook zijn dat dit pas gebeurt bij het tekenen van je contract. Informeer altijd naar de coronamaatregelen op locatie. Moet je bijvoorbeeld vooraf een online gezondheidstest doen, zijn er stickers met looprichting aangebracht, welke manier van begroeten wordt er gehanteerd… Vraag ook vooral of de lift nog in gebruik is en hoeveel mensen daar tegelijk in mogen. Handig om te weten als je afspraak op de 6e verdieping plaatsvindt! Check ook minimaal een dag van tevoren eventuele aangepaste ov-tijden, zorg voor voldoende schone mondkapjes en neem een spiegeltje mee. Niets zo vervelend als nét te laat komen met beslagen brillenglazen, zweetdruppels op je voorhoofd en vegen over je wang.