Hét antwoord op: ‘Wat deed jij tijdens de lockdown?’

Hét antwoord op: ‘Wat deed jij tijdens de lockdown?’

Het rijtje ‘moeilijke sollicitatievragen’ zag er jarenlang ongeveer hetzelfde uit: van ‘Waarom wil je deze baan?’ via ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’ en ‘Welke ontwikkelpunten heb je?’ tot ‘Waarom wil je bij ons werken?’. Het blijven lastig te beantwoorden vragen, maar we wisten dat we ze konden verwachten en konden ons er dus op voorbereiden. Er is echter een nieuwe vraag die aan dit rijtje kan worden toegevoegd: gezien de werkgerelateerde gevolgen die COVID-19 met zich meebrengt, kun je je als sollicitant maar beter gaan voorbereiden op de vraag: ‘En wat deed jij tijdens de lockdown?’ Hoe je dat het beste doet? Wij hebben vijf tips voor je!

Je was aan het werk

Heb je het tijdens/vanwege de crisis extra druk gekregen en zijn bij jou de grenzen tussen werk en privé een beetje vervaagd? Geef dit aan en vertel erbij hoe je dit een volgende keer aan zou pakken. Werk je al een tijdje voor je huidige werkgever en sluit de functie niet meer aan bij je toekomstplannen? Zorg er dan voor dat je helder hebt wat je wél wil. Ben jij een van die mensen van wie het contract niet werd verlengd vanwege de crisis? Zorg er dan voor dat je positief blijft over de werkgever die jou moest laten gaan. 

Je zocht een (andere) baan

Was je al voordat de intelligente lockdown van start ging op zoek naar een (andere) baan? Besef dan dat iedere recruiter of werkgever snapt dat de lockdown het sollicitatieproces er niet makkelijker op heeft gemaakt. Natuurlijk is het goed om verslag te doen van hoeveel sollicitaties je hebt gedaan, maar beter nog is het om aan te geven dat je de tijd hebt genomen voor soul searching en om te werken aan je personal brand, waardoor je nu dus heel goed weet wat je wil.

Je verhief multitasking tot een ongekend niveau

Combineerde jij tijdens de lockdown je werk met de homeschooling van je kind(eren)? En deed je dat in shifts met je -eveneens thuiswerkende- partner? Dit laat zien dat jij wel raad weet met prioriteiten stellen, plannen en samenwerken. Ja, óók als het weleens tot een uitbarsting kwam en je niet je hele to-dolijst kon afvinken. Want de volgende dag ging je gewoon weer verder, wat weer moed, veerkracht en doorzettingsvermogen laat zien.

Je hielp anderen waar je maar kon

Heb je tijdens de lockdown boodschappen gedaan voor ouderen of voor andere mensen die de deur niet uit konden vanwege gezondheidsklachten? Of ben je op een andere manier actief geweest om anderen te helpen? Of je nu de hond uitliet van een buurvrouw die werkt in de zorg, vrijwilligerswerk deed bij de Voedselbank, zelf mondkapjes maakte op je naaimachine om ze uit te delen aan vrienden of een kaartje stuurde aan iemand die dat wel kon gebruiken: vertel het, want dit laat zien dat je empathisch bent en graag een stapje extra zet als de situatie daarom vraagt.

Je maakte van de nood een deugd

Heb jij de lockdownperiode benut om projecten die al lang lagen op te pakken? Heb je je kasten uitgemest, je schuur opgeruimd en je gereedschap in het gelid gehangen? Is er in je tuin geen sprietje onkruid meer te bekennen en heb je eindelijk die lekkende kraan gefixt? Je zolder verbouwd, oude foto’s ingeplakt en een hobby als scrapbooking, zingen of lezen weer opgepakt? Misschien heb je je (woon)kamer wel een make-over gegeven of heb je een crosstrainer aangeschaft waarop je je in het zweet werkt terwijl je Netflixt. Ook dit soort zaken is het vermelden waard: het laat zien dat je er het beste van maakt, dat je je tijd hoe dan ook nuttig wil besteden en dat je je aanpast aan de situatie.