Thuiswerken: elk voordeel heeft z’n nadeel

Thuiswerken is zo gek nog niet. Maar zijn er dan alleen maar voordelen? Natuurlijk niet. Wij bundelden de meest opvallende voor- én nadelen voor je!

Een dagje thuiswerken op zijn tijd is zo gek nog niet, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar kent thuiswerken dan echt alleen maar voordelen? Natuurlijk niet. Johan Cruijff zei het al: elk voordeel heeft z’n nadeel (en vice versa). En zo is het ook met thuiswerken. Welke vijf voor- en nadelen het meest opvallen? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Het zelf indelen van de werkdag

Als je thuiswerkt, kun je tot op zekere hoogte je eigen tijd indelen. Dus als je van jezelf weet dat je ‘s morgens productiever bent dan ’s middags, dan is het logisch dat je de ochtend blokt als focus- of projecttijd. Nadeel kan zijn dat jouw collega’s, die ook thuiswerken, óók hun tijd zelf indelen, en ervoor kiezen om de ochtend als (telefonisch) bijpraat- of overlegmoment te gebruiken. Gevolg is dat je alsnog je projecturen naar de middag verhuist, waardoor je al snel (veel) langere dagen maakt.

Het ontbreken van afleiding van collega’s

Leuke, gezellige en enthousiaste collega’s geven jouw baan een extra dimensie. Maar wat als je regelmatig uit je flow wordt gehaald door collega’s die ineens naast je bureau staan voor een praatje, een ad hoc overleg of een spoedje? Nee, dan thuiswerken. Dat staat toch wel symbool voor ‘lekker doorwerken’. Tenzij je je thuiswerkplek moet delen met een thuiswerkende huisgenoot, of de homeschooling van je kind(eren) op je moet nemen. Of moet luisteren naar klussende buren. Of steeds naar je voordeur moet omdat de pakketten voor de hele buurt bij jou bezorgd worden.

Het doen van een snel klusje tussendoor

Ben je gewend al je huishoudelijke taken op te sparen voor het weekend? Dan ben je waarschijnlijk wel bekend met het voordeel dat je tijdens een thuiswerkdag even snel een wasje tussendoor kunt doen. Dat scheelt! Tegelijkertijd roept thuiswerken bij veel mensen ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel én verantwoordingsgevoel op. Je bent namelijk sneller geneigd om dit soort kleine onderbrekingen te compenseren, en dus eigenlijk langer door te gaan of meer uren te werken dan normaal. De scheidslijn tussen werk en privé vervaagt hierdoor dus. 

Het kunnen uitwerken van je eigen ideeën

Als je op kantoor vaak wordt geleefd door de waan van de dag, dan kun je er weleens tegenaan lopen dat je te weinig tijd hebt om je eigen plannen en ideeën goed uit te werken. Thuis, in je eentje, grijp je de gelegenheid daarvoor natuurlijk maar al te graag aan. Nadeel is dan weer dat je de live input van je collega’s mist, dat je je concepten niet live kunt pitchen en dat je dus op feedback moet wachten voordat je de volgende stap kunt zetten. En natuurlijk mis je je team en je andere collega’s sowieso!

Het wegvallen van de reistijd

Zeker als je moeite hebt met ’s ochtends je bed uitkomen, en je gewend bent om in de spits te reizen, heb je het gevoel dat je tijd overhoudt als je thuiswerkt. Heerlijk toch? Je wekker een half uurtje (of een uur!) later, geen haast om de file voor te zijn, geen stress om je trein te halen… Maar niet alles is rozengeur en maneschijn wat dit aangaat. Het wennen aan een nieuw ritme vergt nu eenmaal…het wennen aan een nieuw ritme. En dat betekent dat je, ondanks dat je het gevoel hebt dat je meer uit je dag haalt vanwege het ontbreken van reistijd, wel even moet acclimatiseren. En dat dat niet per se betekent dat dit je productiviteit positief beïnvloedt, houdt trouwens niet automatisch in dat het je productiviteit négatief beïnvloedt. Dat is dan weer een voordeel van dit nadeel!