Lachen op de (thuis)werkvloer: doen!

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd: het is niet zomaar dat deze uitdrukking het tot tegeltjeswijsheid heeft geschopt. Lachen is goed voor je en maakt je leven leuker. Dus ook je werk! Toch lachen we als volwassene een stuk minder dan in onze kindertijd. Lachten we in onze jonge jaren toch zo’n 300 keer per dag, tegenwoordig gaan onze mondhoeken gemiddeld nog maar 15 keer per dag omhoog. Er mag wat ons betreft dus meer gelachen worden, ook op de (thuis)werkvloer. Waarom dit geen lachertje is? Dat leggen we uit aan de hand van vijf inzichten.

Gezelligheid verhoogt de productiviteit

Wie een fulltime baan heeft, brengt meer uren door met collega’s dan met gezin, vrienden of familie. Dus is het fijn als je het een beetje leuk hebt op je werk. Als er ruimte is voor humor op de (thuis)werkvloer, zorgt dit namelijk voor positieve emoties, en samen ergens om lachen bevordert de onderlinge band tussen jou en je collega’s. Dit levert een fijne, ontspannen sfeer op, waar je energie van krijgt. En die energie? Die geeft de productiviteit een extra boost.

Lachen verlaagt het stressniveau

Niets mis met een beetje gezonde spanning, maar werkstress vermijden we liever. Een grappige opmerking tijdens een Teams-call tovert niet alleen een lach op het gezicht van je collega’s, maar zorgt ook voor opluchting en ontspanning. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat lachen het stresslevel verlaagt: door te lachen, verminderen de hersenen de productie van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Wat weer leidt tot een beter slaappatroon; werkt toch een stuk relaxter!

Lachende collega’s zijn gelukkige werknemers

Hoe gezond lachen écht is, blijkt uit meerdere happiness-experimenten. Wanneer we iets leuk of grappig vinden en daardoor onze lachspieren gebruiken, gebeurt er van alles in ons brein. Al na anderhalve minuut glimlachen worden er gelukshormonen als endorfine, dopamine en serotonine aangemaakt. Deze hormonen maken ons niet alleen gezonder en gelukkiger, er gaat zelfs een natuurlijke, pijnstillende werking van uit. Meer lachen zou dus zomaar kunnen leiden tot minder ziekteverzuim…

Vaker lachen zorgt voor een beter geheugen

Enig idee wat de meest gebruikte emoticon van de afgelopen jaren is? Het is de ‘huilen van het lachen’-emoji. Niet gek, als je bedenkt dat ons lichaam tijdens het (schater)lachen meer zuurstof opneemt, waardoor onze hersenen meer lucht kunnen opnemen. En dat is fijn, want ons brein heeft altijd 25% meer zuurstof nodig dan de rest van het lichaam. Dus lach jij vaak? Dan heb je niet alleen veel plezier, maar bevorder je ook nog eens de werking van je geheugen.

Lachen staat gelijk aan een mini-workout

Met een goede lachbui verbrand je heel wat calorieën. Je gebruikt tijdens de slappe lach immers niet alleen je gezichtsspieren, maar ook je rug, benen en buik. Weleens buikpijn van het lachen gehad? Dat dus. Een ander effect van lachen dat ook tijdens het sporten optreedt, is de diepere ademhaling. Hierdoor verhoog je het zuurstofniveau in je bloed, wat je stofwisseling weer stimuleert en afvalstoffen helpt afvoeren. Dus lukt het een dagje niet om je gezonde levensstijl vol te houden met voeding en/of sport? Lach erom!

Lees hier meer blogs over het vergroten van je werkgeluk:

Je brengt meer tijd door met je collega’s dan met je geliefden, wanneer je een fulltime baan hebt. J... Op 1 maart is het weer zover: Nationale Complimentendag! Op deze speciale dag is het extra leuk om j...