Zo vermijd jij ongemakkelijke momenten tijdens je sollicitatie

Zo vermijd jij ongemakkelijke momenten tijdens je sollicitatie

Blunders, gênante situaties, awkward moments…geef het een naam, maar het volgende geldt sowieso: achteraf lach je er waarschijnlijk om, maar op het moment zelf of vlak daarna kun je wel door de grond zakken. Helemaal als het gaat om iets belangrijks als een sollicitatie. Wat dan? Dan is het goed om te weten dat sómmige ongemakkelijke momenten echt wel zijn te voorkomen. Met deze vijf tips, bijvoorbeeld. Doe er je voordeel mee!

Kies een outfit waarin je je écht comfortabel voelt

Glimmend nieuwe veterschoenen of zojuist aangeschafte high heels kunnen je sollicitatie-outfit echt af maken en er zijn genoeg recruiters/werkgevers die passend schoeisel zullen waarderen. Maar zorg er dan wel voor dat je schoenen zijn ingelopen, zodat je niet slippend op je nieuwe zool of strompelend van de blaren je entree maakt. Ben je van plan om je (nieuwe) schoenen of je mooie colbert pas op locatie aan te trekken? Zorg er dan voor dat je dit ongezien doet; je wil natuurlijk niet dat de recruiter je een paar minuten eerder komt ophalen en je dan ziet hannesen met je Allstars...

Gedraag je professioneel als je even moet wachten

Dit lijkt een open deur, maar toch gebeurt het vaker dan je denkt: kandidaten die op sollicitatiegesprek komen en nog even moeten wachten totdat ze worden opgehaald. Die dan uitgebreid hun make-up zitten bij te werken, luidkeels een telefoongesprek voeren dat niet wordt beëindigd op het moment dat de recruiter zich meldt, of met oortjes in (blijven) zitten. You never get a second chance to make a first impression, dus ons advies is: als je je make-up of je kapsel wil checken, doe dat dan even op het toilet. En zorg er verder voor dat je een open, geïnteresseerde indruk maakt.

Zorg voor een goede balans tussen praten en luisteren

Een vlotte babbel is mooi meegenomen, net als een gezonde dosis enthousiasme, maar kijk uit dat dit niet de overhand neemt, zeker niet tijdens een belangrijke gebeurtenis als een sollicitatiegesprek. Recruiters begrijpen meestal wel dat er zenuwen kunnen meespelen als jij tijdens de sollicitatie lekker door blijft kletsen. Maar probeer hier wel op te letten: laat zien dat je óók (goed) kunt luisteren en laat je gesprekspartner vooral uitpraten. Je wil immers niet riskeren dat je voor je droombaan wordt afgewezen omdat je goed bent in monologen.

Neem een ontspannen houding aan

Dit is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als het gaat om een eerste indruk bij een sollicitatie. Ook zelfverzekerde mensen zullen een bepaalde mate van spanning voelen als het gaat om een life changing event als het binnenhalen van je droombaan. En juist daarom is het belangrijk dat je jezelf een ontspannen houding kunt aanmeten. Een goede recruiter kijkt echt wel door jouw zenuwen heen, maar er trillend als een rietje bij zitten gunnen we natuurlijk niemand. Weet jij van jezelf dat je je zenuwen op spannende momenten amper de baas kunt? Geef dit dan bij het begin van het gesprek aan.

Durf (ongemakkelijke) stiltes te doorbreken

Vrijwel iedereen kent ze: momenten waarop je graag het ijs zou willen breken maar even niet weet waarmee. Wat dit betreft hebben we twee adviezen voor je. Enerzijds kun je je op dit soort awkward stiltes voorbereiden door te oefenen in small talk. En mocht de stilte het gevolg zijn van een vraag vanuit de recruiter, besef dan dat de ene stilte de andere niet is. Het is niet erg als je het antwoord op een sollicitatievraag niet weet

Zoals je ziet ligt een blunder of een ongemakkelijk moment vaker op de loer dan je zou denken. En zelfs met de beste bedoelingen zijn dit soort gênante situaties niet altijd te voorkomen. Maar dat een goede voorbereiding helpt, dat mag duidelijk zijn. En anders? Dan heb je er weer een mooie anekdote bij!