Wat als je het antwoord op een sollicitatievraag niet weet?

Het overkomt iedere sollicitant weleens. Je sollicitatiegesprek voorloopt goed, tot de recruiter een vraag stelt waar je het antwoord niet op weet. Hier lees je hoe je daarmee om moet gaan.

Je bent tien minuten van tevoren aanwezig en je hebt je netjes gekleed voor het sollicitatiegesprek. Ook heb je je van tevoren goed voorbereid en weet je hoe je antwoord geeft op vragen zoals “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” en "Waarom wil je deze baan?". Jij bent er klaar voor. Eenmaal in gesprek met de recruiter(s) krijg je toch een vraag waar je het antwoord niet op weet. Herkenbaar? Don’t worry, hier lees je hoe je daarmee om kunt gaan.

Voorkomen!

Een goede voorbereiding is natuurlijk key. Zorg dat je iets over jezelf kunt vertellen en dat je je hebt verdiept in het bedrijf. Bedenk ook goed waarom de vacature je zo heeft aangesproken. Er zijn bepaalde sollicitatievragen die je kunt verwachten in het sollicitatiegesprek. Schrijf veelvoorkomende vragen op en bedenk hierbij een antwoord. Denk ook na over je zwakke punten, want hier vragen recruiters vaak naar. En weet je ook wat jouw salarisindicatie is?

Geen paniek

Ondanks je goede voorbereiding kan een recruiter je altijd verrassen. Adem in. Adem uit. Het allerbelangrijkste is dat je niet in paniek raakt. Blijf kalm om te voorkomen dat je niet meer helder kunt nadenken. Neem de tijd voordat je iets gaat zeggen. Het is echt niet erg als je een antwoord niet weet, maar ga niet zomaar iets onzinnigs roepen. Tuurlijk, dan ben je ervan af, maar je laat geen goede indruk achter. Probeer onder alle omstandigheden altijd zoveel mogelijk bij jezelf te blijven.

Neem de tijd en stel vragen

Wees niet bang om de tijd te nemen als je een sollicitatievraag niet weet. Herhaal de vraag (hardop) om jezelf nog wat tijd te geven. Een korte stilte is echt niet erg. Weet je ondanks de extra bedenktijd nog steeds geen antwoord te geven? Of heb je de vraag niet goed begrepen? Vraag dan gerust of de recruiter de vraag nog eens wil toelichten. Misschien kun je de vraag wel beantwoorden als je meer informatie krijgt.

Denk hardop na

Recruiters zullen een lastige of zelfs een abnormale vraag stellen om te kijken hoe je met stress kunt omgaan. Ze proberen je persoonlijkheid, analytische vermogen of creativiteit te testen. Weet je het antwoord niet? Vertel dan hardop hoe jij tot het antwoord zou kunnen komen. Dat laat zien dat je oplossingsgericht bent.

Vertel de waarheid

Helaas zijn er ook vragen die je niet kunt beredeneren, dus als je het echt niet weet: wees eerlijk. Zeg bijvoorbeeld dat je er later op terugkomt, omdat het je nu even niet te binnenschiet. Recruiters weten dat de perfecte kandidaat niet bestaat, dus het is niet erg om te zeggen dat je iets niet weet of ergens geen ervaring mee hebt. Als je bijvoorbeeld onvoldoende kennis hebt van een bepaald onderwerp, kun je ook laten zien dat je bereid bent om dat te leren.

Lees hier al onze sollicitatietips!