Regie over je carrière met het BIM Traineeship

twee mannen voor een computer

Soms leidt een spontane beslissing tot een life-changing event. Zoals bij Bruneller Lisan Been, nu werkzaam als BIM Regisseur bij Van Wijnen in Gorredijk. Na de Brunel Inhouse Experience (BIE) besloot Lisan zich aan te melden voor het BIM Traineeship. Hoe ze dat heeft ervaren? Je leest het hier.

Zo goed als afgestudeerd kom ik in juni 2018 voor het eerst in contact met Brunel. Vanwege mijn hbo-studie Bouwkunde en mijn modelleer-ervaring lijkt een carrière als BIM Modelleur een logische keuze. Maar tijdens de BIE word ik geïnspireerd door het verhaal van een van de sprekers, en besluit ik te kiezen voor het 6 maanden durende BIM Traineeship van Brunel.’

De eerste maand van het Traineeship breng ik samen met de andere zes Trainees door op het Brunel-kantoor in Groningen. We brengen onze modelleer-kennis in kaart en maken kennis met programma’s als Revit. Ook kijken we naar de weergave-mogelijkheden van zowel een gebouw op zich, alsook naar de inrichting ervan. En we leren jargon: wist je dat elk type wand, deurpost of vloer onderdeel is van een family? Heel fijn trouwens om te kunnen sparren met andere Trainees en om samen relevante werkervaring op te doen. Ja, Trainees zijn ook family, en onze appgroep bestaat nog steeds!’

Van de soft skill trainingen heb ik veel geleerd. Iedere twee weken kom je op vrijdag met alle BIM-trainees samen om te leren over hoe je omgaat met weerstand en verandering, de ins & outs van het BIM-proces en stakeholdermanagement. Maar ook aan hoe je presenteert, informatie overbrengt en feedback geeft én vraagt wordt aandacht besteed. Net als aan (het voorkomen van) faalkosten en het doen van rollenspellen.’

Het leukst aan het Traineeship vind ik dat je veel leert in korte tijd. Bij mijn eerste opdrachtgever bracht ik woningen in een aardbevingsgebied in kaart. Om constructies compleet in beeld te krijgen, werden er foto’s en scans van de aansluitingen gemaakt. Vervolgens berekende een extern bureau de kans op (verdere) schade aan de hand van modellen en simulaties. Zo wist ik precies welke punten wel wat versteviging konden gebruiken.’

Mijn huidige functie, die van BIM Regisseur, is nieuw binnen Van Wijnen. Het is een strategisch-ondersteunende functie, waarin ik bijvoorbeeld ook onderaannemers brief zodat zij aan de slag kunnen met hun BIM Modelleurs. Tijdens deze briefings maak ik veel gebruik van de kennis die ik heb opgedaan tijdens trainingen zoals Presenteren en Overtuigen. Daarnaast krijg ik bij Van Wijnen veel coaching on the job, en daar ben ik heel blij mee!’

Benieuwd naar wat Brunel nog meer te bieden heeft op het gebied van BIM en Engineering Traineeships? Bekijk het hier.

Lees hier meer over de Business Line Engineering

Dirk-Jan Euverman werkt bij Brunel en volgt de leergang Projectmanagement Brunel bundelt krachten met Shell en Sitech “De cultuur binnen Brunel is heel menselijk en dat is prettig. De leden van het Management Team make...