5 vragen aan een Commissioning Engineer

transmission tower

Wat de functie van Commissioning Engineer inhoudt? Heel veel, aldus Google die ons maar liefst 53 miljoen resultaten in 0,44 seconden voorschotelt. Vijf prangende vragen blijven echter over. Wij stellen die aan Bruneller Dennis van der Geest, die na zijn bachelor Werktuigbouwkunde en master Electrical Engineering aan de slag ging bij Siemens Nederland via Brunel. Lees mee.

1. Wat houdt jouw functie bij Siemens in?

Als Commissioning Engineer hoor ik bij de afdeling Smart Infrastructure, waarin Siemens energiesystemen, gebouwen en industrieën op slimme wijze met elkaar verbindt. Mijn subdivisie richt zich voornamelijk op energiesystemen. Siemens Nederland werkt daarvoor veel samen met hoogspanningsnetbeheerder TenneT, maar ook met industriële bedrijven als BP. Siemens voert werkzaamheden uit in de stations die energienetten met elkaar verbinden. Mijn rol zit ‘m vooral in het optimaliseren van deze stations: ik verbeter de beveiligingssystemen en automatiseer ze.

2. Hoe gaat dat optimaliseren in zijn werk?

Het doel van dit project is dat klanten de onderstations op afstand kunnen monitoren, bedienen en afschakelen. Afschakelen is nodig bij storingen, zoals kortsluiting. Als je tijdig en snel kunt afschakelen, voorkom je eventuele verdere schade. En dat scheelt tijd, energie en geld. In de praktijk bestaat dat optimaliseren veelal uit programmeren. Ik richt de stations namelijk in met speciaal hiervoor ontwikkelde software, zodat de apparatuur tijdig de juiste signalen stuurt naar de schakelaars waarmee ze verbonden zijn.

3. Wat programmeer je dan precies?

Dat verschilt per opdracht; iedere klant heeft natuurlijk weer zijn eigen specifieke wensen. De apparatuur voor de stations komt bij Siemens Duitsland vandaan, de basis staat dus al. Alsnog moet er dan vaak een hoop gebeuren. Maar het programmeren is niet zo complex als het lijkt. DIGSI, de software waar we mee werken, is speciaal voor de stations ontwikkeld en is heel gebruiksvriendelijk.

4. Welke stappen volgen daarna?

Na het programmeerdeel volgt een laatste check. Daarna gaat de apparatuur naar de klantlocatie. Een externe partij installeert ze vervolgens, waarna ik op locatie controleer of alles precies werkt zoals het hoort. Na zo’n bezoek documenteer ik onder andere wat en hoe er getest is. Het administratieve deel van mijn functie is net zo belangrijk als het programmeren.

5. Wat wil je nog leren als Engineer?

Eerst wil ik een goede Allround Engineer worden. Als Commissioning Engineer programmeer ik veel, maar er kan natuurlijk nog meer. Uiteindelijk wil ik graag de kant op van projectmanagement. Bij Siemens Nederland is daarvoor gelukkig veel mogelijk qua ontwikkeling!