5 Vragen aan een Servicedesk agent bij de Rabobank

Zenayda Grampon (25) werkt inmiddels zeven maanden als servicedesk agent via Brunel bij de Rabobank. Met een studieachtergrond in applicatieontwikkeling en ICT is deze baan haar op het lijf geschreven. Zij koos voor een opdracht bij de Rabobank omdat de combinatie tussen IT en financiën haar aansprak, maar ook omdat deze opdrachtgever mooie kansen en doorgroeimogelijkheden biedt. Zenayda werkt namelijk graag aan haar ontwikkeling en gelooft dat dit proces nooit ophoudt.

Wie ben je en wat doe je?

"Ik werk op de servicedesk van de Rabobank, waar ik voornamelijk contact heb met interne klanten. Dat zijn medewerkers van de bank. Wanneer zij IT-problemen hebben, biedt mijn afdeling ondersteuning. Hoewel ik geen face-to-facecontact met hen heb, wil ik hen zo goed mogelijk helpen in een tijdsbestek van circa tien minuten. Daar ligt voor mij de uitdaging. Soms komt een klant terug omdat de zaken niet zijn gegaan zoals we hadden beoogd en gehoopt. Zulke feedback bekijken we altijd als team."

Wat vind je het leukst aan jouw werk?

"Er zit veel afwisseling en uitdaging in dit werk. Binnen mijn functie heb je niet te maken met één type klant. Je hebt contact met collega’s van alle afdelingen binnen de Rabobank, je weet nooit wie je aan de lijn zult krijgen. Desondanks wil je optimale service leveren – óók als je de oplossing niet (meteen) weet. In dat geval kan ik terugvallen op onze databank. Hierin staan alle bekende oplossingen voor problemen die zich regelmatig voordoen. Als laatste middel roep ik de hulp van mijn collega's in. Veel van hen hebben meer dan twintig jaar ervaring. Heel fijn, want ik kan erg veel van hen leren."

Hoe blijf je bij in jouw vakgebied?

"Daar komt Brunel om de hoek kijken. Er zijn cursussen die je mag en moet doen. Het behalen van Windows 10- en ITIL-certificaten valt onder de laatste categorie. Je hebt dus een zekere verantwoordelijkheid: naast je baan moet je voldoende tijd vrijmaken om te studeren. Maar het meeste leer je toch op de vloer. Hier ben ik een groot voorstander van, want alleen dáár zie je wat er kan misgaan als je je enkel aan de theorie houdt. Je komt in aanraking met de harde feiten en leert door te doen."

 Welke eigenschappen zijn onmisbaar in jouw baan?

"Een praktische werkhouding is noodzakelijk. Je moet doelgericht te werk gaan, maar ook communicatief vaardig zijn. Soft skills zijn heel belangrijk. IT-vaardigheden ook, maar je hoeft niet héél technisch te zijn. Basiskennis van IT en een goede motivatie zijn genoeg. Je komt zoveel tegen in deze baan. Met een beetje drive kun je enorm veel opsteken!"

 Heb je tips voor vakgenoten?

"Ga voor dát wat je graag wilt. Bedenk dat IT niet per se een mannenwereld is. Als je iets afweet van IT en je vindt het leuk om met computers te werken, zou ik zeggen: waag de sprong. En wees niet bang om vragen te stellen, want daar leer je het meest van. Ten slotte zou ik willen toevoegen dat de Rabobank een interessante opdrachtgever is. Werken bij een bank is misschien niet het eerste waaraan je denkt. Althans ik niet. Maar nu ik binnen ben, is mijn ervaring heel anders. Ik zit in een vrolijke, trendy werkomgeving vol slimme mensen van wie ik elke dag weer iets nieuws leer! En bij een organisatie waar die bijdraagt aan een betere wereld en vanaf dag 1 impact kunt maken".

Tijd voor een nieuwe uitdaging?