10 tips om feedback te vragen én ontvangen op het werk

'Doe ik het zo wel goed?' is een vraag die iedereen zich wel eens stelt op het werk. In een eerder artikel hebben we het gehad over hoe je feedback kunt geven aan anderen. Maar hoe kun je zelf feedback vragen en hoe moet je daarop reageren? We leggen uit wat feedback nu eigenlijk is en delen onze tips om beter feedback te vragen én ontvangen.

Wat is feedback?

Feedback is de Engelse term voor terugkoppeling. Wanneer je feedback geeft, geef je de ander een terugkoppeling op gedrag of skills. Feedback wordt wel eens verward met kritiek of advies. Met feedback geef je de ander echter de ruimte om zelf een oplossing aan te dragen, zonder te oordelen of de ander de les te lezen.

Er is een verschil tussen positieve en negatieve feedback. Negatieve feedback is het verminderen van bepaald gedrag. Positieve feedback is wanneer je daarover waardering uitspreekt. Je inspireert zo de ander om er nog meer uit te halen.

Waarom feedback vragen?

Er zijn verschillende redenen waarom je graag feedback zou willen krijgen. Je wilt eventuele twijfels wegnemen over je eigen functioneren, duidelijk hebben op welke punten je werk goed is of waaraan je nog zou moeten werken

Als je baan niet meer voldoende uitdagingen biedt, kun je door feedback te ontvangen ook nieuwe uitdagingen ontdekken waar je leidinggevende je geschikt voor vindt. 

Feedback hoeft ook niet altijd positief te zijn. Je kunt ook negatieve of opbouwende feedback krijgen waar je soms meer aan hebt dan positieve feedback. Door te horen wat beter kan, kun je bouwen aan een betere versie van jezelf als persoon of werknemer, of een beter product of dienst ontwikkelen.

Wat feedback vragen en ontvangen lastig maakt

Aangesproken worden op iets is natuurlijk nooit echt leuk. We willen het altijd goed doen. En wanneer je feedback ontvangt, kun je je best kwetsbaar voelen. Soms word je boos of emotioneel, je schiet in de verdediging of houdt alle frustraties in totdat je er genoeg van hebt. Deze negatieve gevoelens kunnen een effect hebben op jouw werkplezier. Onzekerheid over jezelf of je werkzaamheden is natuurlijk niet prettig. Maar feedback is juist nodig om vanuit een ander perspectief naar hetzelfde te kijken. Feedback is niets ergs, het is juist de beste manier om erachter te komen hoe je iets kunt verbeteren.

4 tips om feedback te vragen

Goede feedback begint met de juiste voorbereiding. Om het meeste uit je feedback te kunnen halen, zijn hier vier tips voor het vragen om feedback.

Tip 1: Vraag de juiste persoon om feedback

Je kunt je leidinggevende, collega, klant en zelfs jezelf vragen om feedback. Op die manier kom je erachter wat je zelf als zwakke of sterke punten ziet en hoe anderen dat beoordelen. Collega’s maken jou meer uren per dag mee dan je leidinggevende en kennen de problemen van alledag even goed als jij. Klanten kunnen je feedback geven over de communicatie en de kwaliteit van het opgeleverde werk.

Tip 2: Baken af en wees specifiek

Om te voorkomen dat je geïrriteerd raakt van overenthousiaste feedbackgevers, is het handig om vooraf grenzen aan te geven. Vraag bijvoorbeeld naar een bepaald onderdeel van je werkzaamheden, vraag om drie tips, of geef twee specifieke punten waar je graag terugkoppeling over zou willen hebben.

Tip 3: Genoeg tijd voor de voorbereiding

Geef mensen de tijd om zich voor te bereiden om feedback te geven. Vertel ze bijvoorbeeld dat je aan het eind van de week, of op een ander moment, graag feedback zou willen hebben. Vertel ze ook waarover. Zo geef je genoeg tijd om er goed over na te denken.

Tip 4: Kies een rustig moment

Als je leidinggevende of collega middenin in een grote drukte zit, kan hij of zij geen goede feedback geven. Kies een moment waarop hij of zij wat rustiger kan nadenken en volledig op jouw vraagstuk kan focussen.

Bekijk nu de training feedback geven en ontvangen

6 tips voor het ontvangen van feedback

Als je er eenmaal om hebt gevraagd, is het tijd om de feedback te ontvangen. Hoe zorg je er nu voor dat je niet met een neergeslagen gevoel het gesprek uit loopt en je weet wat je met de feedback moet doen?

Tip 1: Wees specifiek

Geef aan welke punten je niet begrijpt en vraag om concrete voorbeelden, zodat je meer inzicht krijgt. Voorkom beeldspraak, hypothetische situaties en algemeenheden, maar wees specifiek en praktisch.

Algemene feedback is bijvoorbeeld: “Ik vind dat deze tekst niet goed bij ons past.” Een goede vervolgvraag is dan: “Hoe zou jij als bedrijf willen overkomen?” 

Of: “Je hebt dit project niet goed aangepakt.” Waarop een vervolgvraag zou kunnen zijn: “Kun je aangeven wat ik niet goed heb aangepakt binnen dit project?”

Tip 2: Vraag door

Wees bereid om feedback écht te horen. Luister goed naar de feedback en neem dit ook serieus. Krijg je iets te horen dat je niet helemaal (of helemaal niet) herkent, vraag dan net zo lang door tot je het wel begrijpt. Voorbeelden uit de werkpraktijk zullen je helpen de feedback beter te begrijpen.

Tip 3: Stel open vragen

Je vraagt feedback om meer inzicht te krijgen. Aan enkel een ‘ja’ of ‘nee’ heb je dus weinig. Door open vragen te stellen, vergroot je de kans op een uitgebreid en relevant antwoord. Stel vragen die beginnen met ‘wie’, ‘wat’, ‘hoe’, ‘wanneer’ of ‘waarom’.

Tip 4: Schiet niet in de verdediging

Belangrijk om te beseffen, is dat de feedback betrekking heeft op jouw gedrag of een bepaald punt van je werkzaamheden. Het gaat niet om wie je bent. De ander probeert je juist te helpen. Accepteer daarom de feedback en ga tijdens het gesprek niet (te veel) in op of jij het hier wel of niet mee eens bent.

Tip 5: Vraag om advies voor verbetering

Je bent nooit te oud om iets te leren. Vraag advies over wat je zou kunnen veranderen en wat juist niet. Zeker als degene van wie jij advies krijgt (meer) ervaring heeft in de werkzaamheden of het vakgebied waarover jij advies vraagt.

Tip 6: Toon waardering

Voor de ander is het ook moeilijk om goede feedback te geven waar de ander écht iets aan heeft. Of het nu positieve of negatieve feedback is. Toon waardering voor de tijd en moeite die de feedbackgever heeft genomen. Achteraf kun je bij die persoon nog eens terugkomen om ze te vertellen wat je ermee gedaan hebt.

Nóg beter feedback geven en ontvangen

Na deze 10 tips is het vooral belangrijk dat je fouten toe kunt geven, maar ook de positieve feedback gebruikt als motivatie om te blijven groeien en te verbeteren wat al goed gaat. Wat je ook doet, inzichten geeft het je altijd en dat is super waardevol om jezelf verder te ontwikkelen!

Meer leren of oefenen? Tijdens onze training over feedback leer je alle ins en outs van het geven en ontvangen van feedback.

Zou je graag meer willen lezen over verschillende waardevolle soft skills?

Lees hier meer soft skills tips & blogs!

Lees hier meer over persoonlijke ontwikkeling

Een half uur over een e-mail doen, en dan vlak voor je ‘m verstuurt, toch nog wat aanpassingen doorv... Feedback vragen aan collega's. Dat kan met een 360 graden feedback formulier. Hoe en wanneer doe je ... Stress op het werk is in Nederland beroepsziekte nummer 1. Benieuwd wat je kunt doen om jouw stressn...