Nieuwe baan? Zo rock jij je eerste werkdag!

Het is eindelijk zover. De eerste werkdag van je nieuwe job kan een van de meest stressvolle dagen in je carrière zijn. Je hebt uren aan je cv gewerkt, een zenuwslopend eerste sollicitatiegesprek gehad en zelfs het tweede gesprek overleefd. Nu je bent aangenomen wil je laten zien wat je waard bent! Ben je er klaar voor? Met deze tips maak je een goede eerste indruk.

Bereid je eerste werkdag voor

Zorg dat je de avond ervoor alvast het een en ander voorbereid en voorkom stress in de ochtend! Leg je outfit klaar en maak eventueel je lunch. Check van tevoren ook hoe je op je nieuwe werkplek moet komen. Als je te laat komt sta je al meteen 10-0 achter, dus vertrek ruim op tijd.

Introduceer jezelf

Ontmoet je collega’s en stel jezelf aan iedereen voor. Waarschijnlijk vergeet je de helft van alle namen, maar je collega’s weten in ieder geval wél wie jij bent. Zoek uit met welke collega’s je het meeste gaat samenwerken en probeer ze alvast beter te leren kennen. Zorg dat je kunt pitchen wat jouw rol binnen de afdeling wordt, als hiernaar gevraagd wordt.

Vraag maar raak!

Kom zoveel mogelijk te weten op je eerste werkdag door vragen te stellen. Wat wordt er van je verwacht? Wie zijn voor jou de belangrijkste stakeholders? Bij wie moet je vakanties aanvragen en bij wie moet je je ziekmelden? Wat zijn de ongeschreven kantoorregels? Zo kom je alvast van alles te weten én laat je zien dat je geïnteresseerd en betrokken bent.

Maak aantekeningen

In korte tijd krijg je veel informatie op je af. Schrijf alle belangrijke zaken op. Maak ook aantekeningen van (ongeschreven) regels en processen.

Wees jezelf

Op je eerste dag kan je niet meteen de allerbeste zijn. Schaam je niet om fouten te maken of vragen te stellen. Je leert allemaal nieuwe mensen kennen: zie dat als iets leuks. Je hoeft je niet als iemand anders voor te doen. Blijf altijd dicht bij jezelf. Daarnaast mag je ook best trots op jezelf zijn, want je hebt niet voor niets deze baan gekregen! 

Wat je vooral niet moet doen…

Niemand houdt van klagen. Doe het dus ook niet! Het is een slechte gewoonte, maar pas echt een afknapper als je dit meteen op je eerste dag doet. Hetzelfde geldt voor roddelen en privégesprekken voeren. Blijf ook van je telefoon af, vooral tijdens de lunch. Juist dan kun je de tijd nemen om je collega’s beter te leren kennen. En weet je even niet wat je moet doen? Blijf dan niet zitten wachten, maar vraag wat je kunt doen. Zo toon je initiatief: pluspunt!

Het heeft je veel tijd en moeite gekost om je nieuwe baan te bemachtigen, dus vergeet niet van het moment te genieten. Laat merken dat je blij bent om er te zijn en vergeet vooral niet te lachen!

Geef je carrière een boost!

Shekufeh Manesh werd geselecteerd door Prinses Laurentien van Oranje-Nassau voor haar elftal van vrouwen. Elf vrouwen die volgens de prinses van 'immense waarde zijn voor Nederland, vrouwen met een onzichtbare kracht, voor henzelf en voor een ander.' Yeah! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend! Na een hoop speurwerk op Google be... Het Excellence Programma van Brunel is een uniek programma voor de meest getalenteerde medewerkers