Wat is BIM? [5 voordelen]

BIM modelleur

Building Information Modelling (BIM) bestaat nog niet zo lang. We kunnen dus wel zeggen dat BIM Modelleur Corné van de Kraats een pioniersstap zette, toen hij zich in 2009 toespitste op deze methode. Nu, tien jaar later, zien we dat nog niet ieder bouwbedrijf BIM als bouwwerkinformatiemodel kent. Zonde, want BIM biedt zoveel mogelijkheden! Brunel BIM Modelleur Corné licht de vijf belangrijkste voordelen van BIM aan ons toe.

1. Met BIM-processen zijn je tekeningen altijd actueel

‘In 2002 rondde ik mijn opleiding Bouwkunde aan de HTS af, waarna ik verder ging met de Academie van Bouwkunst. In de eerste jaren na mijn afstuderen tekende ik vooral met AutoCAD. Later stapte ik over op Revit, en indirect dus op BIM. De basis van BIM bestaat veelal uit 3D-modellen. Het voordeel van deze methode is dat plattegronden, gevels en doorsnedes nooit van elkaar afwijken. Als je BIM-processen vervolgens goed neerzet, worden de tekeningen van derden bovendien goed geïntegreerd. Geaccordeerde wijzigingen worden namelijk direct doorgevoerd in de rest van het model. Daardoor hoef je niet continu te checken of je tekeningen wel up-to-date zijn, wat veel tijd en moeite scheelt.’

2. De BIM-methode is goed voor de portemonnee

'Momenteel werk ik via Brunel bij Lievense, een advies- en ingenieursbureau. In dit bedrijf werken we samen met andere partijen aan hetzelfde BIM-model. Iedere partij gaat aanvankelijk aan de slag met zijn eigen onderdeel. Deze ‘eilandjes’ voeg ik als BIM Modelleur samen, waarbij ik kritisch kijk naar de haalbaarheid van de plannen, en of ze met elkaar in lijn liggen. We besparen hiermee op faalkosten, omdat we fouten simpelweg voorkomen. BIM kan ook zorgen voor kostenbesparing in de voorbereiding, al moet de methode daarvoor eerst beter worden geïntegreerd in de bouwsector.’

3. BIM creëert saamhorigheid

‘Vroeger maakte je als architect voornamelijk zelfstandig tekeningen. Met BIM ben je veel meer gericht op samenwerken dan op produceren alleen. BIM maakt de voorbereiding van een bouwwerk écht leuker, want je bouwt al voordat de schep de grond in gaat. Je ziet namelijk direct het resultaat van jouw werk in 3D. Het gaat hier niet alleen om het bouwen op zich, want je moet er echt ook andere disciplines bij betrekken. Het mooie is dat de betrokken partijen op deze manier meer respect krijgen voor elkaars werk. Voorheen ‘vonden ze vaak wel wat’ van de resultaten van een ander. Maar nu de stakeholders meer op elkaar zijn aangewezen, hebben ze veel meer begrip voor elkaar.’

4. Het onmogelijke mogelijk maken met BIM

‘Hoe ik BIM in de toekomst zie? Ik denk dat de bouwwereld iets meer aan de methode zal moeten wennen. Als dat eenmaal is gebeurd denk ik dat BIM veel slimmer wordt en meer inspringt op wat je als Engineer zelf niet kan. En wellicht kunnen we door BIM straks resultaten behalen die we zelf eerst niet voor mogelijk hielden. Dat gebeurt zelfs nu eigenlijk al. Het Museum Boijmans van Beuningen, waar Lievense overigens niet bij betrokken was, is bijvoorbeeld aan het uitbreiden met een bouwwerk dat nooit tot stand was gekomen zonder BIM. De panelen van de gevel van het bouwwerk waren bijvoorbeeld lastig te maken, omdat ze een specifieke kromming hebben en ook nog eens van glas zijn. Door die kromming komt er veel druk op het glas te staan. Maar omdat de Engineers met behulp van BIM alles precies konden doorrekenen, lukte het!’

5. Beslissingen maken is makkelijker met een BIM model

‘Ook vóór BIM kon je natuurlijk al verschillende gegevens naast elkaar leggen, om zo tot een beslissing te komen. Maar met deze methode is het een stuk makkelijker. Stel je voor: je wil een goede isolatiemethode voor een gebouw ontwikkelen, en daarvoor moet je het ideale glasoppervlakte berekenen. Ramen zorgen voor een thermisch lek, maar alleen dichte wanden zijn ook geen optie. En het liefst heb je veel zonlicht, alleen met veel ramen op het zuiden heb je kans op oververhitting. In een BIM model verzamel en verwerk je alle benodigde gegevens, ook van de omgeving en van de huidige wet- en regelgeving. Daardoor kun je met één druk op de knop tot de beste opties komen.’

Benieuwd naar wat de beste BIM-opties voor jou zijn? Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden bij Brunel Engineering!

Of lees meer over onze BIM vacatures.

Lees hier meer over BIM engineer!

Lees hier meer over de Business Line Engineering

Bruneller Pim Jacobs werkt als engineer binnen Siemens Gamesa aan onderzoeksprojecten om de bladen v... Binnen een ontwerp zit vaak nog veel ruimte voor details, ik vind het leuk om passende oplossingen t... Dirk-Jan Euverman werkt bij Brunel en volgt de leergang Projectmanagement