Werken met AutoCAD: 5 voordelen

man op computer

Een werkjubileum met bloemen van Brunel: een mooi moment voor een gesprek met Giullermo Drielinger, die vijf jaar geleden startte als Mechanical Engineer. Wat maakt zijn werk interessant, en welke vijf voordelen van AutoCAD spelen daarin een rol? Giullermo: “Er kan steeds meer met AutoCAD. Ik begon ooit met het trekken van lijntjes, nu maak ik de meest complexe designs.”

1. AutoCAD in het opleidingspakket

“Het zat als technisch tekenprogramma in het basispakket van de opleiding Engineering, Design and Innovation die ik volgde aan de Hogeschool van Amsterdam. Zo leerde ik er al vroeg mee werken. Dat ik al enige tijd ben afgestudeerd als Werktuigbouwkundige, betekent overigens niet dat ik ben uitgeleerd. AutoCAD komt bijvoorbeeld regelmatig met nieuwe software-updates. Via Brunel kan ik hiervoor dan een aanvullende cursus volgen.”

2. Van 3D naar 2D met AutoCAD

“Het designproces van complexere ontwerpen begint voor mij met een 3D-schets die ik maak met Autodesk Inventor, een 3D tekenprogramma. 3D tekenen brengt een ontwerp tot leven, je ziet echt wat je maakt. Als ik tevreden ben over een 3D-ontwerp, maak ik er een 2D-schets van met CAD. Dit levert een hele heldere constructietekening op met alle afmetingen die nodig zijn bij de uitvoering. Deze 2D-tekening gaat naar de werkplaats, waar de monteurs er een product of onderdeel van maken, een prototype waarmee we gaan testen.” 

Alles wat ik maak is onderdeel van iets groters

Giullermo Drielinger

3. AutoCAD bespaart tijd

“Relatief eenvoudige ontwerpen maak ik gelijk in 2D, zoals een beschermkap voor een reactor. Met de meeste ontwerpen ben ik alles bij elkaar zo’n 1 à 2 uur bezig. Neem bijvoorbeeld het bouwen van een item frame voor een reactor of gascilinder. Met een duidelijke constructietekening van mij kunnen de monteurs binnen een dag een item frame bouwen. Vervolgens sluiten we de reactor of gascilinder aan op het frame en begint het experimenteren. Zo houden we grip op de snelheid in het maakproces.”

4. Unieke designs maken met AutoCAD

“Het leuke van dit vak en van een CAD tekenprogramma is dat je zelf steeds weer nieuwe dingen kunt maken. Elk design is uniek, daar ben ik best trots op. Wat ik zoal ontwerp? Het gaat hier niet om alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals een staaf of buis. Alles wat ik maak is onderdeel van iets groters. Denk aan een aluminium omhulsel voor een kogelkraan zodat die geen warmte verliest, maar ook aan een hoofdpijnklus als een 3D-geprinte cooler van 30 centimeter die ervoor moet zorgen dat er voldoende koelvloeistof door een reactor gaat.”

5. AutoCAD blijft vernieuwen

“Wat ik nog meer met AutoCAD zou willen doen? Ik heb gelezen over de updates van 2019. Deze versie van AutoCAD is nóg geavanceerder: denk aan geautomatiseerde plattegronden, annotaties en diverse extra mogelijkheden om leidingen of symbolen te tekenen voor een sneller ontwerp.”

“Als tekenprogramma biedt CAD dus diverse voordelen. Zo kun je er snel constructietekeningen mee maken en daarnaast is het programma ook voor junior collega’s handig in gebruik, waardoor zij er al snel mee vertrouwd raken. Zelf ben ik ooit begonnen met lijntjes trekken en maten invoeren, nu maak ik met één muisbeweging al een hele schets met de juiste afmetingen. Niet alleen ik blijf groeien in mijn vak, AutoCAD ook!”

Lees hier meer over 5 verschillen tussen AutoCAD en Revit

Ook blijven groeien als Engineer of AutoCAD Tekenaar? Neem contact met ons op, we vertellen je graag welke mogelijkheden Brunel Engineering biedt!

AutoCAD vacatures

Lees hier meer over de Business Line Engineering

Bruneller Pim Jacobs werkt als engineer binnen Siemens Gamesa aan onderzoeksprojecten om de bladen v... Binnen een ontwerp zit vaak nog veel ruimte voor details, ik vind het leuk om passende oplossingen t... Dirk-Jan Euverman werkt bij Brunel en volgt de leergang Projectmanagement