6 tips die echt (thuis)werken!

Geen dresscode, geen reistijd en jouw eigen tijd indelen. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Toch kan het een uitdaging zijn om productief aan de slag te gaan. Hoewel je jouw thuiswerkdag bent begonnen met een hoop mooie voornemens, denk je tegen de avond vast weleens: ‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?’ Met deze 6 tips zorg je dat je thuis optimaal presteert!

1. Zorg voor een effectief schema

Soms is een simpele to-do lijst al genoeg, maar een duidelijke planning werkt nóg beter. Stel deadlines op en maak een efficiënt tijdschema. Neem in je planning vooral ook pauzes mee. Plan bijvoorbeeld elke twee uur een korte pauze en ga op een vaste tijd lunchen. 

2. Doe alsof je naar kantoor gaat

Voor succesvol thuiswerken is structuur heel belangrijk. Een goede tip is om te doen alsof je naar kantoor gaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Voorkom dat je te lang doorwerkt door bijvoorbeeld kantooruren aan te houden. Ga niet midden op de dag douchen, maar gewoon voordat je begint met werken. Laat die relaxte joggingsbroek in de kast liggen. Je hersenen linken bepaalde outfits aan emoties en gedrag, dus het is daarom een beter idee om bijvoorbeeld een spijkerbroek aan te doen. 

3. Creëer een comfortabele werkplek 

Met jouw laptop op de bank zitten kan verleidelijk zijn, maar is niet goed voor jouw rug. En productief word je er ook niet van! Hou het professioneel en ga op een plek zitten waar je je goed kunt concentreren. Zorg dat de keukentafel leeg is of dat je aan een opgeruimd bureau werkt. Dit draagt echt bij aan jouw productiviteit. Zie daarvoor ook de volgende tip.

 

4. Laat je niet afleiden tijdens het thuiswerken

 

Een belangrijke reden om thuis te werken is om ongestoord jouw werk te kunnen doen. Als je dan jouw telefoon binnen handbereik hebt en continu jouw social media feeds checkt, schiet je met jouw werk natuurlijk niets op. Leg jouw telefoon weg, log uit op Facebook en laat vooral ook de televisie uitstaan.

 

Achtergrondgeluid nodig? Zet in plaats van jouw eigen playlist gewoon de radio aan of zoek een standaard afspeellijst. In Spotify of Deezer kun je “concentratie” muziek vinden. Zo voorkom je dat je jouw persoonlijke playlist gaat bewerken en je te veel aandacht besteedt aan het toevoegen of verwijderen van liedjes.

 

5. Samenwerken op afstand met collega’s

 

Blijf effectief samenwerken met collega’s, ook als ze op afstand zitten. Met alle digitale tools is dit tegenwoordig gelukkig goed mogelijk. Maak hier dus gebruik van! Wil je documenten delen? Dan is Google Drive natuurlijk de ideale gratis oplossing. En voor projectmanagement is de Microsoft planner een fijne tool. Zakelijke vragen in de groep gooien of werkzaamheden afstemmen kan ook met een zakelijke chatsoftware. Een gratis en gebruiksvriendelijke optie is Slack. Maar bedrijven met een Windows software kunnen beter voor Skype for business of Microsoft Teams gaan. In de toekomst zullen deze twee chat softwares worden samengevoegd. Teams is onderdeel van Office 365. Hiermee kun je niet alleen chatten, maar ook samenwerken, calls plannen of bestanden (en apps) uitwisselen! 

 

6. Een frisse neus halen

 

Ga naar buiten! Begin jouw thuiswerkdag goed door een wandeling te maken. Of loop een blokje om na jouw welverdiende lunch. Het is ontspannend en je komt ook nog eens aan jouw dagelijkse portie beweging. Dankzij die frisse neus kun je het tweede gedeelte van de dag weer productief zijn!

Meer tips? Lees ze in onze blogs

Een half uur over een e-mail doen, en dan vlak voor je ‘m verstuurt, toch nog wat aanpassingen doorv... Feedback vragen aan collega's. Dat kan met een 360 graden feedback formulier. Hoe en wanneer doe je ... Stress op het werk is in Nederland beroepsziekte nummer 1. Benieuwd wat je kunt doen om jouw stressn...