Zwakke punten noemen op een sollicitatie doe je zo!

Iedereen heeft zwakke punten en niemand is perfect. Toch hoop je stilletjes dat de vraag ‘wat zijn jouw zwakke punten?’ niet aan bod komt tijdens het sollicitatiegesprek. Niemand vertelt graag waar hij of zij slecht in is. Toch komt de vraag over jouw valkuilen vaak voor tijdens een sollicitatiegesprek. Wij vertellen je hoe je deze vraag het beste kunt beantwoorden.

Bedenk van tevoren wat jouw zwakke punten zijn

Jouw sollicitatiegesprek verloopt vlot en dan opeens komt de welbekende vraag: wat zijn jouw zwakke punten? Je wilt deze baan graag en wilt daarom geen domme dingen zeggen. Hoe los je dit op? Simpel: met een goede voorbereiding. Zo zit jij niet met je mond vol tanden als deze vraag gesteld wordt. Bedenk daarom van tevoren goed wat jouw zwakke punten zijn. Let er wel op dat de zwakke punten ‘passen’ bij de functie. Want ook als je slecht kunt rekenen, kan deze baan nog steeds perfect bij je passen. Neem daarom de vacature grondig door en bedenk dan eens waar jij weleens tegenaan zou kunnen lopen tijdens het werk.

Buig zwakke punten om naar sterke punten

Sterke punten worden vaak een zwak punt als je erin doorschiet. Maak daarom eerst een lijst met al jouw sterke punten. Dat jij flexibel bent en daardoor soms te veel met alle winden meewaait is niet per se negatief. Je hebt namelijk wel aanpassingsvermogen en je bent loyaal aan het bedrijf omdat je de regels snel accepteert. Fantastisch toch? Zo hebben we een ‘zwak punt’ keurig omgebogen naar iets positiefs. En dat is nou precies wat jij ook moet doen tijdens jouw gesprek.

Zwakke punten benoemen? Vraag familie en vrienden

Heb je moeite om relevante zwakke punten te achterhalen? Vraag het dan eens aan jouw familie of vrienden. Zij kennen jou tenslotte als geen ander. Vraag eerlijke feedback en laat ze je helpen met een manier om jouw zwakke punten om te buigen naar een sterk punt. Eventueel kun je vragen of ze een rollenspel met je willen doen. Hierdoor leer je zelfverzekerder antwoord te geven op deze specifieke vraag.

Zo geef jij een sterk antwoord op deze vraag

Een sterk antwoord geven op de ‘zwakke punten’-vraag doe je als volgt: je begint met een bekentenis en volg meteen met het herstel. Je geeft dus toe dat je over zwakke punten beschikt, maar vervolgens vertaal je die naar een positief punt. Iets wat van toegevoegde waarde is voor de werkgever.