Focus op de inhoud als financial controller

Na bijna tien jaar in vaste dienst bij de NS wilde René Matser iets anders. Maar wat? Verder in vaste dienst? Nee, te weinig afwisseling. Als zzp’er? Nee, te veel gedoe. Eén ding was duidelijk, hij wilde doen waar hij goed in is: als controller financiële problemen oplossen.

Waar wil ik verder mee?

“Ik krijg veel energie van nieuwe uitdagingen, nieuwe rollen, nieuwe collega’s. Ik los graag problemen op. Toen bij mijn vorige werkgever na een herstructurering de finance-rollen anders werden ingevuld, paste dat niet meer bij mij. Ik ben gaan nadenken hoe ik mijn ervaring wilde inzetten en toen was het voor mij vrij snel duidelijk, ik wilde via detachering werken. Juist op dat moment nam Brunel contact met me op. Of ik wilde komen praten.”

Het was precies wat ik zocht: de afwisseling, maar tegelijkertijd de inhoudelijke verdieping.

Afwisseling in functies

“Dat wilde ik wel. Via Brunel kwam ik al vrij snel bij KPN terecht. Ze hadden mijn expertise nodig voor drie maanden. Uiteindelijk heb ik er veel langer gezeten; ik rolde van de ene functie in de andere. Eerst als segment controller, later kwam daar de rol voor financial controller bij. Vervolgens ging ik als financial naar de afdeling sales, waar ik twee functies heb kunnen finetunen en terugbrengen naar één.”

Inhoudelijke verdieping

“Het was precies wat ik zocht: afwisseling en tegelijkertijd inhoudelijke verdieping. Zonder dat ik telkens aan acquisitie hoef te doen. Natuurlijk, ik ben zelf ook aan het netwerken, maar het echte acquireren zoals een zzp’er dat moet doen, dat past mij niet. Mijn competenties liggen vooral op het inhoudelijke vlak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan versnellen van de maandafsluiting, verbeteren van rapporten en inzicht verschaffen in specifieke kosten en/óf opbrengsten aan de hand van diepgaande analyses.”

Voordeel als gedetacheerde

“Op dat inhoudelijke vlak heb je een groot voordeel bij een opdrachtgever: je kunt veel resultaatgerichter aan het werk gaan. Ik kan nu veel vrijer en vakinhoudelijk zeggen wat ik vind. Ik merk dat dit gewaardeerd wordt door de opdrachtgever. Dat betekent natuurlijk wel dat ik mij op kennisgebied moet blijven ontwikkelen.”

Blijvend leren

“Daarom ben ik ook zo blij met mijn finance-collega’s bij Brunel. We komen samen om te luisteren naar een spreker, om een borrel te drinken en kennis te delen. Ik ontmoet ze ook tijdens de vakinhoudelijke cursussen die ik kan volgen via Brunel. Zo heb ik de training Lean Six Sigma Green Belt gevolgd. Heel fijn, want zo blijf ik mezelf ontwikkelen binnen mijn vakgebied. Daarnaast is het een leuke manier van collega’s leren kennen. Een manier die ik nog niet eerder had ervaren. Je versterkt elkaar en je helpt elkaar, zonder dat je op dagelijkse basis met elkaar werkt voor dezelfde opdrachtgever. Het creëert echt een wij-gevoel.”

Het gaat niet alleen maar om uren schrijven, ik voel echt die personal touch.

Rene Matser

Collega’s aan beide kanten

“Bij KPN voel ik mij ook echt een KPN’er. En zo word ik ook gezien door mijn collega’s daar. Je bent echt part of the team bij je opdrachtgever. Terwijl je ook part of the team bent bij Brunel. Op verjaardagen zeg ik altijd: ‘Ik ben controller bij Brunel en op dit moment gedetacheerd bij …’. Ik noem altijd de combinatie van Brunel en de opdrachtgever.”

Personal touch van Brunel

“Ik voel me thuis bij Brunel. Niet alleen omdat het er professioneel aan toe gaat, maar ook omdat ze aandacht hebben voor mij als persoon. ‘Hoe gaat het thuis?’, is een vraag die ze geregeld stellen. Het gaat niet alleen maar om uren schrijven, ik voel echt die personal touch. Er zijn onlangs best heftige dingen voorgevallen in mijn privéleven en die zijn bespreekbaar bij Brunel. Ik voel me fijn bij de normen en waarden die ze hanteren. Je professie enthousiast inzetten, gericht op resultaat, met aandacht voor het persoonlijke. Dat past bij mij.”  

Toekomst in Lean Six Sigma

“Graag wil ik mijn kennis op het gebied van Lean Six Sigma benutten in de praktijk. En die kennis samen met mijn jarenlange ervaring inzetten om de finance-functie continu te verbeteren binnen verschillende organisaties. Ik wil daarbij samenwerken met meerdere finance- en business-disciplines, om zo de hele procesketen te verbeteren.”