Persoonlijk leiderschap en de theorie van Covey

Man met geel vest aan

Om het beste uit jezelf te halen en uit de mensen om je heen is het belangrijk dat je de regie in eigen handen hebt. Met persoonlijk leiderschap houd je de controle over jouw loopbaan en ontwikkeling. Met die basis kun je een leider zijn voor anderen. Benieuwd wat persoonlijk leiderschap precies inhoudt en hoe je eraan werkt? Aan de hand van de theorie van Covey leggen we je dat uit in dit artikel.

Persoonlijk leiderschap is het proces van het je voor ogen houden van je visie en je waarden, en je leven aanpassen om daarmee congruent te zijn.

Stephen Covey

Stephen R. Covey schreef het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ en is een echte goeroe op het gebied van persoonlijk leiderschap. Volgens hem is er geen goed leiderschap zonder persoonlijk leiderschap. Geloof in het eigen kunnen, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en samenwerking zijn volgens hem hiervoor de basis.

Persoonlijk leiderschap en de competentielijst

Jack Zenger onderstreept de visie van Covey in zijn artikel in de Harvard Business Review. Hij onderzocht welke competenties door medewerkers en managers als cruciaal worden beschouwd voor een managementpositie. In zijn artikel concludeert Zenger dat iemand die in staat is tot leiderschap:

  • inspireert en motiveert;
  • integer en eerlijk is;
  • resultaatgericht is;
  • samenwerkt;
  • en iemand is die relaties bouwt.

Hij geeft aan dat deze competenties niet alleen een voorwaarde zijn voor leiderschap, maar ook voor persoonlijk leiderschap én een succesvolle loopbaan. Ongeacht je functieniveau in het bedrijf waar je werkt. Of je nu als stagiair ergens begint, of als CEO een bedrijf aanstuurt, de basis is hetzelfde.

Persoonlijk leiderschap en wat je concreet kan doen

Nu weet je dus welke competenties je na moet streven om in staat te zijn tot persoonlijk leiderschap en dat je je visie en waarden helder moet krijgen om hier vervolgens naar te kunnen leven. De volgende stappen helpen je de beste versie van jezelf te worden en de regie over je carrière te pakken.

Wat zijn je waarden?

Onderzoek wat je belangrijk vindt en waarom je de dingen doet zoals jij ze doet. Zo kom je bij jouw kernwaarden. Stel jezelf de vraag: waar kom ik m’n bed voor uit? Wat maakt het leven en m’n werk de moeite waard? Wat drijft me? Schroom niet om Google te raadplegen. Lijsten met voorbeelden van waarden kunnen je goed helpen bij het vinden van de waarden die het best bij jou passen. Gebruik vervolgens altijd jouw waarden bij het maken van beslissingen. Sluit een opdracht of een baan op je waarden aan, dan is de kans groot dat je daar helemaal op je plek zit.

Stip op de horizon

Stel doelen. Zo ben je niet overgeleverd aan het toeval, maar ben je actief bezig met de ontwikkeling van je loopbaan en je visie. Bij het stellen van doelen is het belangrijk dat ze helemaal van jou zijn, specifiek, uitdagend en haalbaar. Een te vaag doel is lastig om na te streven. Zeg dus niet: ik wil een grote groep mensen aansturen, maar kies liever voor: ik wil als manager een salesteam van minimaal vijf mensen aansturen en hen helpen in de ontwikkeling binnen hun baan. Zowel door een uitdagend als haalbaar doel te stellen dat helemaal bij jou past blijf je gemotiveerd om het doel te behalen. Je blijft op koers door steeds scherp te houden wat je doel is en de voortgang bij te houden. Reflecteer regelmatig of je nog op de goede weg zit en stel indien nodig bij.

Gebruik je potentie

Om de beste versie van jezelf te zijn is het belangrijk dicht bij jezelf te blijven. Weet waar je goed in bent, maar ook waar je minder goed in bent. Door al je potentie te gebruiken en deze actief verder te ontwikkelen houd je de controle over je carrière. Focus je daarbij op de competenties die je nodig hebt om je persoonlijke doelen te bereiken én die je persoonlijk leiderschap ondersteunen. Geniet van behaalde successen, maar denk ook weer na over een vervolgstap. Door in beweging te blijven haal je steeds het maximale uit jezelf.

Inspireer anderen

Ontdek waar jij echt een bijdrage kan leveren en inspireer mensen om je heen. Dit geldt voor wanneer je in een leidinggevend functie werkt, maar zeker niet alleen dan. Als jij de beste versie van jezelf bent en dit deelt, dan willen collega’s zich aan je optrekken, onafhankelijk van jouw positie in het bedrijf. Hoe meer jij van je kracht en potentie gebruik maakt, hoe meer je van betekenis bent voor je omgeving. En hoe meer je een situatie creëert waar jij jezelf kan ontstijgen.

Ben je benieuwd welke soft skills jou nog meer waarde kunnen opleveren op de werkvloer? Lees hier meer soft skills tips & blogs!