Een open sollicitatie: lees hier 5 tips hoe je dit aanpakt

Je kent de voordelen van het sturen van een open sollicitatie en hebt een interessante organisatie op het oog waar je graag zou willen werken. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Hoe vergroot je jouw kansen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? We geven je 5 tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

1. Ken jezelf

Zorg ervoor dat je precies weet wat je kan en wat je wilt voordat je jezelf presenteert. Wees daarbij eerlijk naar jezelf. Juist wanneer je precies weet wat je in huis hebt kun je dit overbrengen op een bedrijf. Daarmee vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

2. Schrijf een open sollicitatiebrief

Je kan ervoor kiezen om een open sollicitatiebrief te schrijven. Bedrijven zijn gewend om op basis van een cv en brief te beslissen of je wel of niet voor een gesprek uitgenodigd wordt. Voordeel van een sollicitatiebrief is dat je de ruimte neemt om duidelijk uit te leggen waarom een gesprek met jou interessant voor hen is.
Beschrijf in je brief waarom je ervoor kiest om op deze manier het contact te leggen en wees helder over wat je zoekt. Er moet in ieder geval duidelijk worden waarom het bedrijf je aanspreekt en waarom jij een toevoeging zou zijn. Om niet onderaan de stapel, of onderin een inbox te belanden, doe je er goed aan eerst even te bellen. Leg dan vast uit wat je van plan bent en vraag aan wie je jouw brief kan richten.

3. Ken de juiste mensen

Een groot deel van de functies binnen bedrijven worden via via vervuld. Als iemand binnen de organisatie je voordraagt is de kans groter dat je langs mag komen om een kop koffie te drinken. Diegene kan immers een goede inschatting maken of jij inderdaad een match bent met de bedrijfscultuur en de functie. Schroom dus niet om via jouw netwerk contact te zoeken met mensen die op een plek werken die jij wel ziet zitten.

4. Prep je social media

Wees je bewust van de kracht van social media. Als je iemands aandacht hebt is de kans groot dat je LinkedIn bekeken wordt. Je wilt daar je werkervaring duidelijk uiteenzetten, maar ook belangrijk is een representatieve profielfoto. Die moet laten zien wat jij wilt uitstralen. En wat je uitstraalt moet passen bij de rol die je ambieert. Daarnaast is LinkedIn een krachtige tool om contact te leggen met mensen binnen jouw bedrijf van interesse.
Check ook altijd even je Instagram, Facebook en andere sociale netwerken. Heb je een keurig LinkedIn-profiel, maar laat de rest van je social media-content sollicitatie technisch te wensen over, pas dit dan aan. Scherm je profiel af als je het gevoel hebt dat de inhoud een kant van je laat zien die je zoektocht naar werk belemmert.

5. Wees origineel

Cliché maar waar: je kan maar één keer een eerste indruk maken. Ook al heb je bij een open sollicitatie niet de wereld aan concurrentie, degene die je wilt ontmoeten moet nieuwsgierig naar je worden. Op het moment dat je iemand binnen een bedrijf benadert, is dat eerste contact daarom cruciaal.
Kies voor een benadering die past bij de rol die je voor ogen hebt. Is dit een creatieve functie? Kom dan met een creatief voorstel voor een kennismakingskoffie. Is het een heel commerciële baan? Laat dan je representatieve en overtuigende kant zien en verkoop jezelf. Blijf hierbij altijd dicht bij jezelf. Hoe beter jij laat zien wie je bent, hoe groter de kans dat je ergens terecht komt waar je helemaal op je plek zit.