Maritiem Officier vindt WTK-baan aan wal

Bruneller Joliene Kraan vertelt hoe het haar is gelukt om als Werktuigkundige een baan aan wal te vinden Joliene Kraan (26) is afgestudeerd als maritiem officier. Ze is al 5 jaar werkzaam als werktuigkundige en werkt momenteel via Brunel bij FrieslandCampina.

Joliene Kraan voer als werktuigkundige bijna vier jaar bij de Holland-Amerika lijn. Zo zag zij als twintiger al Zuid Amerika, het onherbergzame Alaska en werkte ze aan boord tijdens de doortocht van het Panamakanaal. “Op het schip werkte ik in de machinekamer, volgens een vast wachtsysteem.” Maar het vaarschema - 4 maanden op, 2 maanden af - braken haar op. “Ik begon het weggaan steeds lastiger te vinden”, zo zegt ze zelf. Daarom maakte zij de overstap naar een baan als werktuigkundige op een P&O-ferry tussen Nederland en Engeland. Helaas ook dit vaarrooster - 2 weken op, 2 weken af - wordt haar na anderhalf jaar te veel. Ze blijft ‘thuis’ toch te veel missen. Daarom gaat Joliene Kraan op zoek naar een baan aan wal. 

Tussen wal en schip

“Dat was niet zo makkelijk”, zo zegt ze zelf. “Je bent opgeleid als Maritiem Officier en je bent aan boord nogal geïsoleerd van de rest van de wereld. Ik had eigenlijk geen idee wat ik met mijn opleiding anders kon doen, dan werken op een schip.” Logischerwijs zoekt zij het dicht bij huis, in de maritieme sector. Die zijn moeilijk te vinden dus ze reageert op een online vacature van Brunel in de Eemshaven. “Eigenlijk kende ik Brunel alleen van de Volvo Ocean Race. De baan sloot goed aan bij mijn vak, maar helaas, de opdracht in Groningen was te ver weg van mijn woonplaats.” Gelukkig was het contact met Brunel gelegd. “Ze waren geïnteresseerd in mijn cv, dus ze vroegen mij of ik langs wilde komen om mijn mogelijkheden eens te bespreken.” 

Ik had zelf nooit aan FrieslandCampina gedacht. Brunel wel.

Geen zout maar melk en vla

“Brunel wist wat mijn vak als werktuigkundige aan boord inhield en nog belangrijker, wat voor soort werk ik daarmee aan de wal zou kunnen doen. Zo hebben zij mij in contact gebracht met bedrijven waar ik niet zo snel aan gedacht had. Ze kenden ook veel bedrijven en werkgevers in en rond mijn woonplaats.” Brunel bracht Joliene in gesprek met FrieslandCampina. “Dat bedrijf kende ik natuurlijk wel, van de melkpakken. Maar ik wist niet dat ze een enorme fabriek met eigen energiecentrale hebben staan in Leeuwarden.” 

Werktuigkundig engineer aan wal

“Aan boord was ik met mijn ploeg verantwoordelijk voor machines, zoals de motoren, airco, ventilatie. Daarnaast verzorgde wij het bunkeren (inname van brandstof). Die ervaring en het werk dat ik aan boord deed, sloten goed aan op de functie als werktuigkundige bij FrieslandCampina.” Ze werkt nu als werktuigkundige op de afdeling E&U (energie en utilities). Daar zorgt zij, in ploegendienst, voor de beschikbaarheid van stoom, stroom en perslucht die FrieslandCampina gebruikt in haar fabriek.

Brede horizon

“De overstap is mij goed bevallen. Ik werk nu een maand aan de wal. Ik zal de zee uiteraard wel blijven missen. Varen zit voor altijd in je bloed. Maar nu ik eenmaal aan de wal werk, hoor en zie ik ook weer nieuwe mogelijkheden. Mocht ik bijvoorbeeld mijn nieuwe droombaan tegenkomen en hiervoor een opleiding, een certificaat of cursus missen, dan helpt Brunel mij daar ook bij. Ik zou het dan ook iedere werktuigkundige die de overstap wil maken, aanraden om eens te gaan praten met Brunel.”

Lees hier meer verhalen van Brunellers

“Het is belangrijk dat je met iedereen kan levelen.” Florentine Soors d’Ancona werkt als Sales Consu... “Je kunt jezelf blijven ontwikkelen bij Brunel. Er zijn altijd mogelijkheden voor opleidingen en cer... Van Recruitment Consultant groeide ze door naar de rol van Managing Consultant IT. Hoe dat carrièrep...