Toine Merk - Production Engineer bij NedTrain

“Mijn oude stagebegeleider bij NedTrain benaderde mij na mijn afstuderen voor een opdracht. Niet in loondienst, maar als inhuurkracht. Ik kon zelf kiezen. Wilde ik ZZP’en of via een detacheringsbureau aan de slag? Om de keuze te kunnen maken heb ik gebeld met een consultant van Brunel. Eigenlijk kende ik Brunel niet echt. Toch bleek dit een hele mooie stap voor mij. Inmiddels werk ik nu al vier jaar via Brunel bij NedTrain.”

Technisch uitdagend werk en toch heel veel buiten en lekker met je handen werken

Goed geregeld
“In de gesprekken met mijn consultant Lars (Volkers) heb ik ervaren dat Brunel niet zomaar een detacheerder is. Zij faciliteren eigenlijk alles wat ik bij NedTrain moeilijk kan regelen. Dat gaat heel ver. Denk aan opleidingen en cursussen, een Persoonlijk Ontwikkel Plan, maar ook maandelijkse voortgangsgesprekken, functioneringsgesprekken en persoonlijke aandacht.” 

Groei als werktuigbouwkundige 
“Als young professional wilde ik na mijn studie een baan waar ik kon groeien. Ik ben begonnen als mechanical engineer bij NedTrain. Ik hield me hier bezig met het reviseren van treinen. Ongeveer een jaar geleden ben ik geswitcht naar de functie van production engineer in de nazorgorganisatie van NedTrain. Nu vertaal ik ontwerpen via werkinstructies naar uitvoerbare werkzaamheden voor productie. Ook zoek ik storingen uit en los ze op. NedTrain is heel groot, dus er is hier altijd afwisselend werk. En met de mogelijkheden die Brunel mij daarnaast biedt, bevalt het mij hier uitstekend.”

Het werk als Production Engineer
“Ik heb in grote lijnen twee soorten werkzaamheden. Ten eerste maak ik werkinstructies. Dit vraagt erom dat ik mij goed in het ontwerp inlees. Alleen zo kan ik een werkinstructie schrijven waarmee monteurs het ontwerp in een trein goed kunnen bouwen.
Ten tweede analyseer ik storingen in treinen. Dat kan overal in Nederland zijn. Als blijkt dat storingen terug blijven komen, dan ga ik op zoek naar de onderliggende oorzaak van de storing. De oplossing zit dan vaak in een wijziging van het (software)ontwerp.”

Kennis en opleiding 
“In mijn werk als werktuigbouwkundige heb je de nodige technische kennis nodig om de ontwerpen goed te doorgronden. En uiteraard moet je de gereedschappen kunnen hanteren en methodes begrijpen om werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. En niet te vergeten: een analytische blik is erg handig als je storingen (uit)zoekt en deze voor de andere engineers moet beschrijven.” 

Functie: Production Engineer 
Opdrachtgever: NedTrain (onderhoudt en reviseert alle treinen van de NS)
Ervaring: 4 jaar on the job
Opleiding: HBO Werktuigbouwkundige

Lees hier meer artikelen

Dirk-Jan Euverman werkt bij Brunel en volgt de leergang Projectmanagement Brunel bundelt krachten met Shell en Sitech Vanaf haar zestiende stond alles in het teken van schepen. Ellen Brugma (26) uit Assen ging naar de ...