Tips voor de beste sollicitatievragen!

'En, heb jij zelf nog vragen?' is een vraag die iedere sollicitant krijgt aan het einde van een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om goede sollicitatievragen voor te bereiden, zodat je kunt laten zien dat je jezelf hebt ingelezen in de organisatie, interesse toont en weet wat je wil. Benieuwd wat de beste vragen zijn voor een sollicitatiegesprek? Lees de tips van onze consultants hier!

Wanneer ben jij (de manager) tevreden?

Door deze vraag te stellen kom je erachter wat de standaard is van de manager. Laat de manager je vrij in jouw werkzaamheden, of werkt diegene met strakke protocollen? Het antwoord op de vraag zegt iets over hoe je met deze persoon zal samenwerken en dat laat jou zien hoe deze functie is ingedeeld. 
- Yke Hoekstra, Managing Consultant

Waar liggen de grootste uitdagingen binnen de afdeling en in de functie?

Hiermee krijg je een overzicht van de meest belangrijke taken voor jou en voor het team. Zo kan jij inschatten of de uitdagingen bij jouw ambities en kennis aansluiten. En dus ook of er uitdaging genoeg is voor jou.
Madeleine Keur, Executive consultant

En verder? 

De kortste vraag in deze lijst. Wat Martijn wil zeggen met deze vraag is: wees niet bang om door te vragen. Als de werkgever net iets verteld heeft over de werkzaamheden vraag dan eens verder. Je krijgt dan antwoorden die meer in detail gaan waardoor je beter kan aanvoelen of de baan aansluit bij jouw wensen. 
- Martijn van Leeuwen, Recruitment Consultant

Hoe is de sfeer op de afdeling? 

Tijdens het gesprek toetst niet alleen de werkgever maar ook jij continu of er een match is tussen jou en de openstaande functie. Hoe de werksfeer op een afdeling is kan je niet uit een vacaturetekst halen of op een website vinden, dus stel deze vraag om er zeker van te zijn dat er een goede match is.
- Vanessa Chan, Sourcing Consultant

Wat zou mij succesvol maken in deze organisatie?

Weten wat iemand succesvol maakt binnen een organisatie leert jou iets over hoe anderen hun successen hebben behaald en wat je daar voor moet doen. Zo weet je wat je te wachten staat en op welke manier je kwaliteit kan leveren. 
- Mike Herrebout, Sourcing Consultant

Wat vind jij leuk aan het werken in deze organisatie?

Hiermee laat je iemand vertellen vanuit zijn of haar persoonlijke ervaring. Het antwoord wat je krijgt zal daarom een goed inzicht geven in waar mensen binnen deze organisatie energie van krijgen in hun werk.
- Janny Heestermans, Senior Consultant

Wat doet deze organisatie om mensen te ontwikkelen?

Ontwikkeling in jouw carrière is natuurlijk belangrijk. Misschien biedt de organisatie cursussen, zijn er informatieve sessies of hoort een opleidingsbudget bij de arbeidsvoorwaarden. Handig voor jou om te weten, maar ook goed om te laten merken dat jij persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt. 
- Martijn Jonkman, Senior Sourcing Consultant

Kan je me vertellen hoe een werkdag er uit ziet?

Naast alle doelen en taken wil je natuurlijk weten hoe je dagen er nou echt uit gaan zien. Stel daarom deze vraag zodat je een concreet beeld krijgt. Zo weet je bijvoorbeeld meteen of er veel meetings zijn, of je flexibele werktijden hebt en hoe alles er aan toe gaat op de werkvloer. 
- Carlijn Poorthuis, Senior Consultant

Om welke reden zou ik mijn keuze moeten laten vallen op deze organisatie?

Tijdens een sollicitatiegesprek draait het niet enkel om de keuze van een werkgever, maar ook jij moet de keuze maken voor een organisatie. Door deze vraag te stellen, kom je erachter of jouw ambities matchen met de mogelijkheden die de werkgever jou kan bieden.
- Lisanne Scholten, Senior Sourcing Consultant


Sollicitatiegesprek voorbereiden? Doe je voordeel met onderstaande blogs!

Vertel eens iets over jezelf’, zal je ongetwijfeld als vraag krijgen in een sollicitatiegesprek. Hoe... Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Een lastige, maar veel gestelde vraag tijdens een sollici... “Waar zit je zelf aan te denken qua salaris?” is een bekende vraag tijdens een sollicitatiegesprek. ...