Jouw weg naar promotie

dinsdag 13 december 2016

Je weet precies wat je wilt. Je hebt goed gepresteerd en veel ervaring opgedaan in je huidige functie en nu wil je een stap verder: promotie. Hoe stippel je jouw weg naar promotie uit? Gebruik onze tips!

 

Weet wat er van je wordt verwacht

Alleen als je precies weet wat er in de functie die je ambieert van je wordt verwacht kan je er voor zorgen dat je in dit plaatje past. Praat daarom met iemand in een soortgelijke functie en met de manager onder wie deze functie valt. Dit helpt je om voor jezelf in kaart te brengen wat je moet kunnen en weten voor deze functie. Op basis daarvan kan je een concreet plan maken hoe je aan de nog ontbrekende  kennis en ervaring gaat komen.

Zorg dat je alles onder controle hebt

Om een stap hoger te kunnen komen moet je eerst laten zien dat je jouw huidige functie aankan. Zorg daarom dat je deadlines haalt, targets ruimschoots haalt en dat je verwachtingen overtreft. Alleen wanneer je alles onder controle hebt, ben je klaar voor een nieuwe stap. Ook maak je dan pas kans daarop.

Doe een (grote) stap extra

Naast ervoor zorgen dat je al je werkzaamheden onder controle hebt is het belangrijk om te laten zien dat je meer kan dan wat je nu doet. Neem daarom eens een stap extra en laat zien wat je waar je toe in staat bent. Pak bijvoorbeeld een nieuw project op, kom met een verbeterplan voor processen op jouw afdeling of breng vernieuwende ideeën in. Doe iets waardoor jouw collega’s verrast worden. Hierdoor is het voor iedereen duidelijk wat je waard bent.

Laat weten wat je ambitie is

Wanneer jouw manager niet weet wat jouw ambitie is, kunnen jullie ook niet samen kijken hoe je deze kan waarmaken. Spreek daarom uit wat je doel is en wat je nog wil leren. Wanneer de ambitie bekend is kan je er in een evaluatiegesprek nog eens op terugkomen om te kijken wat jouw kansen zijn of waar je nog aan moet werken.

Maak jezelf onmisbaar

Als jij dingen weet en kan die jouw collega’s niet onder de knie hebben maak je jezelf extra waardevol. De organisatie zal jou daarom niet kwijt willen en je maakt jouw belang duidelijk. Grijp iedere kans aan om nieuwe dingen te leren en om ervaringen op te doen. Wanneer jij meer leert, dit goed toepast en daardoor een steilere groeicurve laat zien dan directe collega’s zal je opvallen tussen anderen en eerder die promotie in de wacht slepen.

Voldoe aan de harde eisen

Is er voor de functie die je ambieert een bepaald aantal jaren werkervaring, een bepaalde opleiding of targets noodzakelijk? Zorg dan dat je dit op orde hebt zodat deze basislaag gecoverd is.

Laat zien wat je doet

Boek je successen door jouw harde werk? Zorg er dan voor dat de juiste mensen dit weten. Deel je successen met managers of andere decision makers. Men is dan op de hoogte van jouw kunnen en jouw groei wordt duidelijk zichtbaar. Dit helpt je gegarandeerd in het maken van promotie!