5 carrièrebrekers waar je rekening mee moet houden

dinsdag 29 november 2016

Met de juiste competenties en het tonen van persoonlijkheid, ambitie, inzet en betrokkenheid maak je kans om de top te bereiken en word je vaak gezien als ‘High Potential’. Maar wat zijn nou de belangrijkste carrièrebrekers?  Lees de uitkomsten van ons onderzoek en doe er je voordeel mee!

Uit onderzoek van Reynolds (in: Why People Fail, Wiley, 2012) bleek dat de volgende vijf carrièrebrekers erg belangrijk zijn: 

1. Afwezigheid van een scherpe carrièrefocus met heldere doelstellingen
2. Weinig zelfvertrouwen met de neiging de schuld voor falen bij een ander te leggen en tegenslagen moeilijk te verwerken
3. Weinig flexibiliteit
4. Lage productiviteit
5. Een laag energieniveau. 

Is één van de bovenstaande punten herkenbaar voor jou? Maak je geen zorgen! Dit hoeft namelijk niet te betekenen dat jouw carrièrekansen er niet goed uitzien. We leggen je per punt uit waar je op kunt letten zodat deze brekers jouw carrière niet in de weg staan.

Richting en groei

Ten eerste is een scherpe carrièrefocus belangrijk. Je hoeft jouw carrière niet helemaal uitgestippeld te hebben, maar het is wel fijn om voor ogen te hebben welke richting je uit wilt. Als je jezelf steeds op andere dingen richt loop je het risico dat het voor jouw leidinggevende onduidelijk is waar je heen wilt groeien en je een volgende carrièrestap misloopt. 

Het tweede punt – een gebrek aan zelfvertrouwen - zal voor veel mensen herkenbaar zijn. We voelen ons allemaal wel eens onzeker in ons werk. Probeer bij jezelf na zo’n situatie na te gaan wat jij beter had kunnen aanpakken. Indien nodig geef dit ook toe. De ander zal dan ook eerder zijn of haar fouten durven toe te geven. Als je echt veel last blijft houden van een gebrek aan zelfvertrouwen, is het verstandig dit aan te geven bij je leidinggevende. Dit geeft je wellicht rust omdat je leidinggevende er dan rekening mee kan houden. Zo is het niet direct een carrièrebreker en kan je werken aan verbetering.

Toon initiatief

Ten derde is het belangrijk om flexibel te zijn. Dit betekent niet dat je zó flexibel moet zijn dat je vijf uur per dag overwerkt en alle taken van collega’s op je neemt. Het betekent wél dat je soms werkzaamheden moet verrichten die je eigenlijk niet zo leuk vindt, dat je soms een collega te hulp moet schieten en dat je ervoor openstaat om nieuwe dingen te leren.  Ten vierde is het belangrijk om productiviteit te tonen. De een werkt sneller dan de ander, maar laat wel zien dat je je best doet en dat je niet een paar keer per dag door je Facebook-timeline aan het scrollen bent. Het laatste punt hangt hiermee samen: een laag energieniveau. Zorg dat je energiek overkomt. De hele dag gapend achter je bureau zitten gaat waarschijnlijk niet voor promotie zorgen. Laat zien dat je initiatief durft te tonen en wacht niet af totdat je taken toebedeelt krijgt. Dat kan je helpen met een promotie! 

Herkennen, signaleren, verbeteren

Ben je in één van deze vijf punten écht niet goed? Probeer dit dan te herkennen en te signaleren. Uit onderzoek van Dunnings (2003) blijkt namelijk dat het vooral belangrijk is om te herkennen dat je iets niet zo goed kunt. Zodra je het herkent, kun je het namelijk ook gaan verbeteren. 

De juiste match

Ook al zijn deze vijf punten voor jou herkenbaar, ook op andere punten kan je jouw carrière bouwen. Je carrièrekansen worden namelijk vergroot naarmate er een betere fit is tussen de kwaliteiten van jou als persoon en de eisen van een functie, van de organisatie, van de strategie en van de omgeving van de organisatie. Daarnaast is een klik met de zogenaamde ‘decision makers’, je managers of andere hogere lagen, minstens zo belangrijk. Het is voor een manager of een HR-afdeling die niet dagelijks met jou samenwerkt niet altijd mogelijk om een scherp en objectief beeld te vormen van jouw kwaliteiten en prestaties. Jouw talent kan dus worden onderschat. Bekende voorbeelden hiervan zijn Isaac Newton, Charles Darwin, Albert Einstein en Walt Disney. Allemaal genieën wiens talent niet direct werd (h)erkend. 

Natuurlijk betekent dit nu niet dat je achterover kunt gaan hangen en de schuld op de subjectieve ‘decision maker’ kunt schuiven. Kies altijd voor een baan die zo veel mogelijk overeen komt met jouw competenties en persoonlijkheid, ambitie, inzet en betrokkenheid. En laat zien wat je in huis hebt! Met de juiste match tussen jou en een bedrijf en functie kom je het beste tot je recht. 

Bronnen

Dunning, D., Johnson, K., Ehrlinger, J., & Kruger, J. (2003). Why people fail to recognize their own incompetence. Current directions in psychological science,12(3), 83-87. Reynolds, S. (2011). Why People Fail: The 16 Obstacles to Success and how You Can Overcome Them. John Wiley & Sons.