Joris, onze System Engineer aan het woord!

Servers

Joris startte zijn carrière als Service Desk Engineer. Bovenop zijn fulltime job, behaalde hij ondertussen zijn graduaat “Network Administrator” en groeide hij door tot System Engineer. Sinds oktober 2018 werkt Joris bij Brunel en ondersteunen we hem in het behalen van zijn CCNA-certificaat, de basiscertificering van Cisco. We spraken met Joris over zijn job als System Engineer en waarom hij zich thuis voelt bij Brunel.  

Hoe ziet jouw takenpakket eruit als System Engineer?  

Als System Engineer zorg ik ervoor dat de juiste systemen geïnstalleerd en geconfigureerd worden op hardware, waarbij alles wordt gelinkt tot één centraal geheel. Voorbeelden van systemen waar ik mee werk zijn Windows Server en Windows Client.  
 
Mijn takenpakket is vrij uitgebreid. Zo ben ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het beheren van de centrale telefonie en de NetApp (een storage systeem waar alle gegevens veilig worden bewaard). Daarnaast controleer ik regelmatig de hardware stock en de back-ups van de systemen. Als System Engineer ben ik bovendien het eerste aanspreekpunt voor externe softwarepartijen. Langs de andere kant maakt ook administratie deel uit van mijn job: het bijhouden van documentatie en het opstellen van procedures m.b.t. de installaties. Tenslotte doe ik ook regelmatig on-site interventies.  

Welke vaardigheden heb jij dagelijks nodig om jouw rol als System Engineer goed uit te voeren? 

In eerste instantie moet je beschikken over goede Microsoft-en Networking skills. Naast deze technische kennis, moet je ook stressbestendig zijn. Het is belangrijk dat wanneer verschillende problemen zich voordoen op hetzelfde moment, dat je rustig blijft en de juiste prioriteiten stelt.  
 
Daarnaast moet je in de functie van System Engineer zowel goed in team kunnen werken, als zelfstandig. Hierbij heb je dan ook sterke communicatievaardigheden nodig om alles goed te kunnen afstemmen met de collega’s. 
 
Tenslotte moet je ook deadlines kunnen respecteren, alsook bereid zijn om out-of-the-box te denken. Je moet bepaalde linken kunnen leggen om problemen sneller te kunnen oplossen. 

Ik leer continu bij door de veelzijdige problemen en projecten

Joris, Sytem Engineer

Wat vind je het leukste aan je job?  

System engineer zijn, is een erg gevarieerde job. Geloof me, geen enkele dag ziet er hetzelfde uit. Door onverwachte problemen wordt de agenda weleens omgegooid, maar dat maakt het net uitdagend voor mij. Een ander pluspunt is de vrijheid om de projecten zelf te realiseren. Dit betekent dat ik voldoende ruimte krijg om zelfstandig en creatief te werk te gaan, maar dat ik ook continue bijleer door de veelzijdige problemen en projecten die zich stellen. Tenslotte kan ik het ook enorm appreciëren dat ik een goede werk-privé balans heb.  

Op welke project ben jij het meest trots in je carrière?  

Toen ik op mijn huidig project ben gestart, merkte ik al snel dat mijn voorgangers weinig informatie hadden nagelaten, waardoor ik zelf heel wat moest uitpluizen. Op dat ogenblik heb ik mij geëngageerd om één centraal document op te stellen om alle installaties in kaart te brengen. Dankzij dit document weten we onmiddellijk over wat voor soort server het gaat, op welke locatie deze staat en wat voor materiaal we nodig hebben om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Het feit dat we hierdoor sneller kunnen inspringen, maakt mij best wel trots.  

Waarom heb je ervoor gekozen om te werken als consultant bij Brunel?  

Ik heb bewust gekozen om te werken als IT-consultant om voldoende variatie te hebben in mijn carrière. Wat betreft Brunel, had ik vanaf het eerste gesprek meteen een goede klik en merkte ik al snel dat de waarden van Brunel mij enorm aanspraken. Dit bleken geen loze woorden te zijn. Ondertussen voel ik mij echt een deeltje van de hechte Brunel-familie. Een familie die steeds voor me klaarstaat en mij ondersteunt in mijn groei. Ik voel me er écht thuis. Bovendien waardeer ik het dat Brunel oprecht naar mij luistert, mij motiveert, flexibel is en transparant communiceert. 

 

System Engineer presenteert