Hoe doorsta jij de blok?

man op laptop

Het is weer zover. De examens. Het urenlange studeren dringt zich weer op.Wij verzamelde enkele tips & tricks om alle studenten in deze moeilijke periode een duwtje in de rug te geven.

 1 Planning is key

  • Breng structuur aan in je dagen. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor. Zo kan je werken met een agenda, maar ook bijvoorbeeld een to-do lijstje per vak. Kies de methode die het beste voor jou werkt. 
  • Vraag jezelf af wanneer jij het beste actief kan studeren. Misschien ben jij wel een ochtendmens dat beter en vlotter informatie kan verwerken s’morgens dan s’avonds, plan jouw studieblokken dan ook zeker in dit dagdeel in! 
  • Plan ook herhaalmomenten in, deze zijn minstens even belangrijk als je actieve studiemomenten.

2 Een goed evenwicht tussen werk en ontspanning

  • Ben je genoodzaakt om thuis te studeren door de Coronacrisis? Blijf bij je je normale studieroutine. Zet een wekker, neem een ontbijt en kleed je om. Studeren in je pyjama zal je productiviteit aanzienlijk verlagen.
  • Maak gebruik van de 8-8-8 regel. Dit houdt in dat je 8 uur slaapt, 8 uur studeert en 8 uur ontspant.
  • Verspreid studeermomenten en pauzes. Als je pauze neemt, probeer dan ook even buiten te wandelen of sporten om je hoofd leeg te maken. Stop ook op tijd met studeren, want je lichaam heeft tijd nodig om de leerstof te verwerken. 

3 Getting smarter without smartphone

 

  • Laat je niet afleiden door sociale media. Apps zoals Facebook, Instagram en Whatsapp halen je uit concentratie. Zet je smartphone beter op ‘niet storen’ of zet je meldingen uit wanneer je achter je boeken zit. Er bestaan apps om bepaalde apps te blokkeren op je telefoon, denk maar aan Appblock voor Android of Self-Control voor iOS. 
  • Als je weet dat je het moeilijk hebt zonder nieuwsupdates van je smartphone, plan hier dan ook tijd voor in! 

Succes! En weet … na de blok staat die mooie zomervakantie voor je klaar!