Werkbaar thuiswerken

balans tussen werk en privé

Gillende kinderen. Snel s'avonds voor de tv je mailbox nog checken. De vaatwasser die naar je lonkt om uitgeladen te worden. Iedereen herkent deze situaties wel wanneer je van thuis uit werkt.

Hoe bewaar je tijdens het thuiswerken de balans tussen je privé en je werk?  Hoe zorg je voor een gezond evenwicht tussen beide? Wij helpen jou graag met enkele tips & tricks. 

Maak goede afspraken met je partner, gezin of huisgenoten

Elke situatie is anders, denk daarom na over je eigen situatie en de invloed hiervan op jouw privé-werk balans. Spreek samen af waar jouw specifieke werkplek is en zorg ervoor dat je hier niet gestoord kan worden. Dit helpt je om in die juiste ‘werkmodus’ te komen, doordat je als het ware naar je werk gaat eens je je werkplek betreedt.

Bepaal je kantooruren en houd je hier ook aan

Als je thuiswerkt kan je meer geneigd zijn om langer door te werken en deze tijd niet recupereren om te ontspannen. Let hiermee op en zorg ervoor dat je je werkdag ook werkelijk afsluit. Een grote boosdoener hierbij is de mail. Zet deze uit zodra je werkdag eindigt.

Plan je dag door bijvoorbeeld een to do-lijstje te maken

Opstellen van een to-do lijst per dag of per week werkt! Deze kan je steeds bijwerken op het einde van de dag. Heb je een bepaalde to-do nog niet kunnen doen, verplaats deze dan naar je to-do lijst van de volgende werkdag. Op deze manier ga je automatisch efficiënter werken en heb je meer ruimte over voor ontspanning wat minstens even belangrijk is dan inspanning!

Plan ook ontspanning in

Het is niet omdat je thuis werkt dat je de hele tijd beschikbaar moet zijn voor je collega’s. Plan daarom zeker pauzes in. Het moment van die pauzes is afhankelijk van persoon tot persoon, dus deze vul je zelf in! Na het werk is het minstens even belangrijk om tijd te maken voor ontspanning, ga daarom bijvoorbeeld een rondje wandelen of hardlopen.

Zet je achter een bureau, niet in de zetel

Kies er niet voor om in de zetel te gaan zitten met je laptop op je schoot. Dit is niet ergonomisch en zal je productiviteit verlagen. Daarnaast is de kans er dat de grens tussen privé en werk gaat vervagen, want vanuit die zetel kijk je ook tv, speel je videogames, bel je met vrienden, etc. Kies beter voor een tafel in een goed verlichte en geventileerde ruimte.

Meer lezen?

Het blijft belangrijk om de regels van de lockdown te respecteren. Hmm, die ijskast en televisie zij... LinkedIn heeft nog meer aan populariteit gewonnen de laatste tijd. Professionals uit alle sectoren v... De wereld is veranderd en wij als mens kunnen ons hier gelukkig snel aan aanpassen. Het voeren van i...