Sollicitatiezenuwen onder controle

Het is altijd spannend, een sollicitatiegesprek. Hoe houd je die zenuwen onder controle zodat je zelfverzekerd het gesprek kan starten? Dat start al eerder dan je denkt, maar ook tijdens je gesprek kan je met deze tips je rust weer terugvinden. Onze consultants hebben hun beste tips voor je verzameld.

Voorbereiding

Zorgen dat je niet (of minder) zenuwachtig bent, begint bij een goede voorbereiding. Als je goed in je hoofd hebt wat je wilt zeggen én wat je wilt vragen dan hoef je jezelf daar in ieder geval al niet meer druk over te maken. Denk daarom alvast na over de antwoorden op vragen die je over het algemeen krijgt (bijvoorbeeld: je sterke en zwakke punten & waar je over vijf jaar wilt staan). Maar denk ook aan vragen die jij zelf wilt stellen. Daardoor weet degene die tegenover je zit dat je jezelf verdiept hebt in de organisatie en kun jij even op adem komen terwijl je naar het antwoord luistert.

Gesprekspartner

Realiseer je dat het gesprek twee kanten op werkt. Tijdens de sollicitatie kan jij er namelijk ook achter komen of je jezelf bij de organisatie ziet werken. Je bent een gesprekspartner en voor beide kanten is het een kennismaking. Zie het daarom als een tweeweg gesprek en niet alleen als een keuring of jij geschikt bent.

Ontspanning

Een goede voorbereiding is belangrijk, maar neem ook tijd voor ontspanning. Zorg dat je de dag voor je gesprek op tijd gaat slapen en niet in de uren voordat je naar bed gaat nog druk bezig bent met voorbereiden. Hierdoor kan je ’s nachts waarschijnlijk niet tot rust komen. Plan na het voorbereiden iets leuks, zodat je even aan iets anders kan denken. Als het kan ga dan op de fiets naar het gesprek, fysieke inspanning zorgt voor mentale ontspanning.

Powerpose

Vlak voor je gesprek begint kan je de powerpose doen van Amy Cuddy, onderzoeker aan Harvard. Ga nog even snel op het toilet staan een neem de powerpose aan: armen hoog in de lucht alsof je net een belangrijke wedstrijd hebt gewonnen. Uit onderzoek blijkt dat dit een stress verlagende en testosteron verhogende werking heeft. Zo kun je zelfverzekerd het gesprek in!

Korte stilte

Weet je tijdens het gesprek even niet wat je wilt zeggen? Een korte stilte kan geen kwaad. Pak je tijd en bedenk wat je antwoord is. Je kunt ook later nog eens terugkomen op een vraag en je antwoord aanvullen. Dan merkt je gesprekspartner dat je alsnog goed kunt formuleren wat je wilt. Gebruik de stilte ook om op je ademhaling te letten. Als je merkt dat je ademhaling erg kort is zal je snel buiten adem zijn of niet goed uit je woorden komen. Dus adem diep in door je buik in plaats van dat je alleen via je borst ademt. Je lichaam komt zo meer tot rust.

Succes met je sollicitatie! You can do it!