Dagboek van een Scrum Master

Robert Bouma is ingezet door Brunel bij ABN AMRO als Scrum Master. Ben jij benieuwd naar zijn Sprint?

'Voor veel mensen is het niet altijd helder wat een Scrum Master nu doet. Veel verder dan ‘organiseren van de meetings’ en ‘bijhouden van de administratie’ komen ze niet. Een goede Scrum Master doet echter veel meer. Om jullie een indruk te geven wat dat is, volgt hier mijn dagboek als Scrum Master.'

Dag 1

Maandagochtend, de eerste dag van de nieuwe Sprint, dus dat betekent planningsdag. Even de stories uitprinten. Als iedereen binnen is, beginnen we met de meeting. De Velocity is stabiel dus we zijn snel uit het werk dat willen oppakken. Als de we Sprint goal opgeschreven hebben, pakt iedereen zijn eerste Story op. Na de lunch is het tijd om het End of Sprint report te schrijven voor de Stakeholders: in één overzicht zien hoe het de afgelopen sprint gegaan is. 

Dag 2

Zoals altijd eerst de Stand-up. Twee teamgenoten werken remote, dus die bellen we in. Direct na de Stand-up hebben we een Refinement sessie. De Product Owner heeft de Stories al rondgestuurd, dus de meeste teamleden zijn goed voorbereid. Af en toe dreigt de discussie wat off-topic te gaan dus breng ik de groep weer bij de les. In de middag heb ik samen met de manager en de teamleads het Teamoverleg: we bespreken de mensen in de teams: zijn er uitschieters? Zit iedereen nog op zijn plaats? Openstaande vacatures die we nog moeten vervullen?   

Dag 4

In de mailbox een uitnodiging van een Scrum Master van een ander bedrijf. Eens in de zoveel tijd gaan we met een groepje op bezoek bij andere bedrijven of komen mensen naar ons toe om ervaring en kennis uit te wisselen. Even overleggen met de andere Scrum Masters en dan snel een afspraak inplannen! Vandaag ook het Scrummasteroverleg. Samen met de andere Scrum Masters komen we iedere week een uurtje bij elkaar om elkaar op de hoogte te brengen, tips uit te wisselen en te kijken of er cross-team impediments zijn. 

Dag 5

Vandaag een aantal 1-op-1 sessies met teamleden. In het gesprek geeft een teamlid aan dat hij wat moeite heeft met de communicatiestijl van één van zijn collega’s. Ik geef hem wat tips om het gesprek aan te gaan met een positieve insteek.   Dag 8 Hoog bezoek vandaag! De CIO komt met de Raad van Bestuur langs om te laten zien hoe wij agile werken aanpakken. Er is veel interesse uit het bedrijf om ook meer agile te werken. De Scrum Masters zijn gevraagd om een korte introductie te geven. Spannend! 

Dag 11

Morgen is de Sprint Demo, een gezamenlijke Sprint Review met alle teams. Met het team Scrum Masters organiseren dit evenement en dat betekent vooral de indeling uitdenken en wat facilitaire zaken regelen. 

Dag 12

De laatste dag van de Sprint dus even de balans op maken. Ik had gisteren gezien dat we de Sprint gingen halen dus trakteer ik op stroopwafels. Het is goed om je successen, hoe klein ook, te blijven vieren. Vanmiddag de Demo. Nog snel wat dingen uitprinten en even achter de teaser slides aan van alle teams. Ik praat de verschillende teasers aan elkaar, dus ik krijg de vraag of ik mijn showmaster kostuum wel bij me heb. Volgende keer een glitterpak huren? Direct na de Demo is de Retrospective. Ondanks de lange dag doet iedereen gelukkig goed mee en komen we tot een paar goede actiepunten. Als afsluiter even wat drinken. Het was een goede Sprint, maandag beginnen we met een nieuwe…

 

Voel jij je ook thuis in een Scrum-omgeving?
Vind je het tijd voor een nieuwe professionele uitdaging?

Check dan hieronder de openstaande vacatures bij Brunel!